Syrien vil vise at oprørere var indblandet i giftangreb

Den russiske viceudenrigsminister Sergej Ryabkov har ifølge Reuters, fået overdraget materiale under et besøg i Damaskus, der skulle vise, at oprørerne har været impliceret i angrebet med kemiske våben mod forstæder til Damaskus 21. august.

»Vi fik at vide, at der var bevis for, at oprørerne er impliceret i den kemiske angreb,« blev Ryabkov af russiske nyhedsbureauer citeret for at sige.

Samtidig opfordrer Rusland gennem sin FN-ambassadør, Vitaly Churkin, til, at FNs våbeninspektører »øjeblikkeligt« vender tilbage til Syrien for at undersøge flere lokaliteter, hvor kemiske våben ifølge russerne er brugt, skriver det russiske nyhedsbureau RIA Noviosti.

»Uden det fulde billede, kan vi ikke anerkende karakteren af konklusionerne som andet end politiske, forudindtagede og ensidige,« lyder det fra Sergej Rybakov om FNs rapport.

På et pressemøde med den franske udenrigsminister Laurent Fabius tirsdag, var den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov ude med skarp kritik af rapporten:

»Beviser på, at der blev brugt kemiske våben, beviser ikke, at det syriske regime stod bag. Der er stadig intet svar på, hvor missilerne, der blev brugt ved angrebet, var produceret.«

Samtidig betegnede Lavrov ifølge Reuters angrebet 21. august »som en provokation«:

»Vi har meget alvorlige grunde til at tro, at dette var en provokation,« sagde Lavrov og uddybede, at der havde været »mange provokationer« fra oprørerne »i løbet af de sidste to år for at fremprovokere udenlandsk intervention«.

USA, Frankrig, Storbritannien mener sammen med en række andre lande, at rapporten entydigt placerer ansvaret for gasangrebet hos præsident Assad.

Kort efter pressemødet i Moskva, citerede AFP også en såkaldt højtrangerende syrisk sikkerhedskilde i Damaskus for, at oprørerne, eller terrorister som de benævnes, er i besiddelse af såvel missiler som sarin:

»Terroristerne fremstiller missilerne lokalt, og det er højst sandsynligt, at de brugte dem. Selvfølgelig ved de også, hvordan man fylder dem med sarin. De er blevet trænet af efterretningstjenesterne fra USA, Frankrig og Storbritannien,« lød fra sikkerhedskilden.

Ifølge avisen New York Times indeholder våbeninspektørernes rapport beviser på, at der blandt andet blev anvendt missiler, der kunne transportere 56 liter sarin, og at der har været tale om to typer missiler. Heraf bærer den ene kyrilliske bogstaver, som i det russiske alfabet. Især det faktum er ifølge New York Times et argument for, at den syriske hær stod bag, og fordi oprørernes ikke menes at råde over den slags våben.

Yderligere viser rapporten missilernes baner. Beregninger som New York Times har foretaget sammen med eksperter fra Human Rights Watch viser ifølge avisen, at banerne fører de tilbage til et syrisk militærkompleks.

Tirsdag sagde den amerikanske FN-ambassadør Samantha Power, at det »strider mod enhver logik, at oppositionen skulle have infiltreret regeringskontrollerede områder, for at affyre missiler mod oprørsområder«.

 

Dagens Gossip