Syriens kemiske afvæbning bliver uhyggelig svær

Noget helt andet er, hvordan det skal kunne lade sig gøre, når landet mange steder står i flammer og hovedparten af de 45 steder, hvor de kemiske våben er oplagret eller produceret, ligger i områder, hvor borgerkrigen raser vildest.

»Det er første gang, at han melder ud, og han har jo en deadline her til weekenden, hvor han skal fremlægge dokumentation på alle de krav, der er i aftalen. Det gælder produktionsfaciliteter, og hvor det er henne. Dernæst skal han frem til slutningen af november lukke våbeninspektører ind, og så skal styrets oplysninger og inspektørernes på det tidspunkt helst stemme overens,« siger major på Forsvarsakademiet, Lars Cramer-Larsen.

Efter den fase kommer selve bortskaffelsen, der skal være afsluttet midt i 2014.

Og den fase bliver så svær, at Cramer-Larsen er mere end bekymret for, at den kan fuldføres. Han tvivler blandt andet på, at våbnene kan transporteres væk fra deres lagre for at blive destrueret:

»Vi har en buldrende bragende borgerkrig med oprørere, der siger, at de ikke er en part i aftalen, og de, der skal arbejde med det her, får svært ved at koncentrere sig. Når jeg kigger på et konfliktkort, hvor de her 45 steder er, ligger de »sjovt« nok i områder, hvor der er fuld gang i den i forhold til oprøret,« siger Lars Cramer-Larsen og tillader sig at stille spørgsmål ved, om oprørsgrupperne vil tillade udenlandske våbeneksperter og repræsentanter for styret at arbejde.

»Det er en ambitiøs plan, og den vil blive udfordret,« siger Cramer-Larsen.

Han peger også på, at sådan som aftalen mellem USA og Rusland er skruet sammen, er det Syrien selv, der har ansvaret for destruktionen af våbnene.

Tiden må så ifølge Lars Cramer-Larsen vise, om præsident Bashar al-Assad er i stand til at efterleve aftalen og levere det, der skal leveres.

 

Dagens Gossip