Syriens regering advarede sine egne inden gasangreb

I en tale, der varede en halv time, fremlagde den amerikanske regering et fire sider langt dokument, hvori det amerikanske efterretningsvæsen analyserer det formodede giftgasangreb, der fandt sted i en forstad til Damaskus den 21. august. På baggrund af disse efterretninger har USA, »med stor sikkerhed« konkluderet, at præsident Bashar al-Assads styre står bag angrebet, fremgår det af dokumentet.

»Vi ved, at det syriske regimes styrker med kemiske våben var i området i de tre dage op til angrebet, hvor de gjorde forberedelser,« sagde Kerry i fredagens tale.

»Og vi ved, at enheder fra det syriske regime fik besked på at forberede sig på angrebet ved at tage gasmasker på og tage forberedelser, der forbindes med kemiske våben«.

Dertil mener USA at vide, »hvor raketterne blev affyret fra, og på hvilket tidspunkt«, sagde Kerry, der fortsatte:

»Vi ved, hvor og hvornår de landede. Vi ved, at raketter kun kom fra regime-kontrollerede områder og kun ramte oppositions-kontrollerede eller omstridte kvarterer«.

Kerry sagde desuden med henvisning til efterretningsdokumentet, at 1.429 personer blev dræbt i angrebet, herunder 400 børn, selv om andre kilder beretter om henholdsvis et par hundrede og op til 1.300 dræbte.

Udenrigsministeren understregede desuden, at Assads regime har det største program for kemiske våben i Mellemøsten, at regeringstropper har brugt den form for våben adskillige gange i år, og at regimet »var særligt fast besluttet på at rydde Damaskus’ forstæder for oprørere,« skriver CNN.

Af efterretningsdokumentet fremgår, at regimet både er i besiddelse af sennepsgas samt af de to dødelige nervegasser sarin og VX.

Kerry fremlagde ingen konkrete planer for et angreb, men holdt sig til at sige, at Barack Obamas administration vil fortsætte dialogen med kongressen og USAs allierede, skriver Al Jazeera.

Et par timer efter udenrigsministerens tale gentog præsident Barack Obama, at han »ikke har truffet en endelig beslutning«, om hvorvidt USA skal angribe Syrien. Han erklærede, at han selv er »krigstræt«, men holdt fast i, at Syriens regering skal stilles til ansvar for at bruge forbudte kemiske våben.

»Det er ikke i USAs nationale sikkerhedsinteresser at ignorere klare overtrædelser af en international norm«, der forbyder brug af kemiske våben, sagde Obama fredag, der understregede, at USA »ikke kan acceptere en verden, hvor kvinder, børn og uskyldige civile bliver gasset«.

Han kaldte det syriske angreb en »udfordring for verden«, der truer de amerikanske allierede Israel, Tyrkiet og Jordan, og som samtidig øger risikoen for, at kemiske våben falder i hænderne på terrorister.

»Jeg ville have foretrukket, at det internationale samfund allerede havde handlet,« sagde Obama, der kritiserede FNs Sikkerhedsråds »manglende evne til at handle på baggrund af en klar overtrædelse af internationale normer«.

Han udtrykte desuden frustration over den manglende internationale støtte, og sagde, at »en masse mennesker mener, ??at noget skal gøres, men ingen synes villige til at gøre det«.

»Det er vigtigt for os at påpege, at når over 1.000 mennesker bliver dræbt, herunder hundredvis af uskyldige børn, ved brug af et våben, som ifølge 98 eller 99 procent af menneskeheden ikke bør anvendes selv i krig, og der ingen handling er, så sender vi et signal om, at de internationale normer ikke betyder meget,« sagde Obama.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters diskuterede Obama desuden sagen med statslederne fra Frankrig og Storbritannien igen fredag.

Storbritannien har trukket sin opbakning til en international militæraktion i Syrien efter en afstemning torsdag, hvor den britiske opposition modsatte sig britisk deltagelse. Frankrigs præsident, Francois Hollande, fastholder derimod støtten til et angreb. Den franske præsident sagde fredag til avisen Le Monde, at et angreb i de nærmeste dage ikke kan udelukkes.

Syriens regering nægter anklagerne og siger, at jihadister, der kæmper på oprørernes side, udførte gasangrebet. Embedsfolk fra den amerikanske regering sagde til CNN fredag, at der ingen beviser er, der understøtter den påstand.

FNs inspektører i Syrien er efter et besøg på et af regeringens militærhospitaler i Damaskus nu færdige med at indsamle prøver, og de forventer at forlade landet lørdag, oplyste FNs generalsekretærs talsperson Martin Nesirky ifølge CNN fredag.

 

Dagens Gossip