Syriens Venner kræver tilbagetrækning af Hizbollah

23/05/2013 04:59

BNB

Nyheder
Meldingen kommer efter et møde i Jordans hovedstad, Amman, onsdag, hvor Syriens Venner var samlet for at drøfte indholdet af en kommende international fredskonference, som USA og Rusland har sat sig i spidsen for.I forbindelse med onsdagens møde krævede både Storbritannien og Tyskland, at den væbnede gren af Hizbollah-bevægelsen i Libanon, der støttes af Iran, kommer på EUs terrorliste.Den direkte begrundelse er klare indikationer på, at Hizbollah stod bag bombningen sidste sommer af en bus i Bulgarien, hvor fem israelske turister blev dræbt. Hizbollah har afvist at stå bag og kalder beskyldningerne for en israelsk smædekampagne.Briterne håber, at kravet bliver vedtaget, når EUs udenrigsministre mødes 24. juni. Endnu er det kun Holland af EUs medlemslande, der har sat Hizbollah på sin nationale terrorliste.Samtidig er det de seneste måneder blevet klart, at krigere fra den iranskstøttede bevægelse i stort antal kæmper på præsident Bashar al-Assads side i den stadig mere brutale borgerkrig i Syrien.»Det står meget klart, at det syriske regime gennem de seneste måneder har modtaget øget støtte uden for Syrien fra Hizbollah, og at styret er dybt afhængig af denne støtte,« lød det fra den britiske udenrigsminister, William Hague, onsdag.Blandt deltagerne i Amman var også USAs udenrigsminister, John Kerry. Han sagde på en pressekonference, at »flere tusinde Hizbollah-krigere kæmper i Syrien og medvirker til volden der«. Samtidig tilkendegav han, at USA er villig til at øge støtten til oprørerne.

Mest læste i dag

Meldingen kommer efter et møde i Jordans hovedstad, Amman, onsdag, hvor Syriens Venner var samlet for at drøfte indholdet af en kommende international fredskonference, som USA og Rusland har sat sig i spidsen for.

I forbindelse med onsdagens møde krævede både Storbritannien og Tyskland, at den væbnede gren af Hizbollah-bevægelsen i Libanon, der støttes af Iran, kommer på EUs terrorliste.

Den direkte begrundelse er klare indikationer på, at Hizbollah stod bag bombningen sidste sommer af en bus i Bulgarien, hvor fem israelske turister blev dræbt. Hizbollah har afvist at stå bag og kalder beskyldningerne for en israelsk smædekampagne.

Briterne håber, at kravet bliver vedtaget, når EUs udenrigsministre mødes 24. juni. Endnu er det kun Holland af EUs medlemslande, der har sat Hizbollah på sin nationale terrorliste.

Samtidig er det de seneste måneder blevet klart, at krigere fra den iranskstøttede bevægelse i stort antal kæmper på præsident Bashar al-Assads side i den stadig mere brutale borgerkrig i Syrien.

»Det står meget klart, at det syriske regime gennem de seneste måneder har modtaget øget støtte uden for Syrien fra Hizbollah, og at styret er dybt afhængig af denne støtte,« lød det fra den britiske udenrigsminister, William Hague, onsdag.

Blandt deltagerne i Amman var også USAs udenrigsminister, John Kerry. Han sagde på en pressekonference, at »flere tusinde Hizbollah-krigere kæmper i Syrien og medvirker til volden der«. Samtidig tilkendegav han, at USA er villig til at øge støtten til oprørerne.