Syrisk opposition beder USA om våben

John Kerry holdt sit første møde med den nye leder af den syriske opposition, Ahmad Assi al-Jarba fra Den Nationale Koalition, i New York torsdag.

Situationen er nu så »desperat« i Syrien, sagde Ahmad Assi al-Jarba under mødet, at det ifølge ham er af afgørende betydning, at oprørerne bliver bevæbnet hurtigt. Præsident Bashar al-Assad nedkæmper oprøret med alt »fra kemiske våben til klyngebomber,« lød det fra oppositionslederen, der over for John Kerry lagde vægt på, at oppositionen derfor skal have mulighed for at beskytte sig selv og for at forsvare civilbefolkningen - »indtil regimet er blevet tvunget til at acceptere en politisk løsning«.

»At nægte os retten til selvforsvar er at risikere, at regimet vil overleve: Tusinder vil blive henrettet, undertrykkelsen fortsætter uden ende,« sagde Ahmad Assi al-Jarba.

FN har netop opjusteret det anslåede dødstal i konflikten til mere end 100.000 mennesker.

Al-Jarba, der blev valgt til leder af Den Nationale Koalition den 6. juli, siger, at tiden er ved at løbe ud:

»Amerikansk lederskab og drivkraft er afgørende for at afslutte krigen,« sagde han.

Torsdag kom det frem, at USA i al stilhed har testet den syriske oppositions evne til at levere madrationer, medicinsk udstyr og penge til områder kontrolleret af oprørere, mens Det Hvide Hus forbereder sig på at sende våben til oprørerne.

Amerikanske embedsmænd mødes ifølge nyhedsbureauet Reuters hver uge i Tyrkiet med syriske oppositionsledere for at finde ud af, hvordan forsyningslinjerne til oprørerne og krigshærgede byer og distrikter bedst holdes åbne.

Den amerikanske Kongres har netop banet vejen for, at USA kan levere ikke bare humanitær bistand og udstyr som generatorer og radioer, men også våben, til oprørerne. De amerikanske politikere har imidlertid kun givet godkendelse til at give begrænsede midler til våben, da de frygter, at amerikanske våben og ammunition kan ende i hænderne på ekstremistiske islamistiske grupper.

»Noget af det vigtigste er at sikre, at uanset, hvad vi gør, så kommer intet i hænderne på al-Qaeda,« siger den demokratiske politiker Dutch Ruppersberger fra efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

For at holde styr på den bistand, som allerede bliver leveret til Syrien, beder amerikanske embedsmænd fredag oppositionen om at fremlægge fotodokumentation af leverancerne, som bevis for at varerne ender i de rette hænder.

Selv om det ikke er let at sikre, at forsyningerne når de tilsigtede modtagere, og at de ikke i sidste ende finder vej til det sorte marked, er de syriske oppositionskoordinatorer begyndt at opnå de amerikanske embedsfolks tillid, skriver Reuters:

»De har hidtil bestået prøven,« siger en anonym amerikansk embedsperson til Reuters.

 

Dagens Gossip