Syrisk opposition: FN skal presse Assad

»Vi har brug for langt mere internationalt pres for at tvinge Assad-regimet til at acceptere et politisk skifte,« sagde den nye præsident for den ledende oppositionsgruppe, Syrian National Coalition, Ahmad Assi al-Jarba ifølge AFP under mødet.

Han appellerede ifølge AFP ikke direkte til, at FN skulle bevæbne oprørerne, men sagde, at »så længe Assads regime fører krig mod det syriske folk, skal oppositionen have ret til selvforsvar«.

Mødet med de 15 medlemmer af FNs Sikkerhedsråd var uofficielt, da et officielt møde ifølge Rusland, som er Bashar al-Assads tætteste internationale allierede, ville betyde anerkendelse af den syriske opposition.

»Vi bad dem (Rusland, red.), om at standse den politiske og militære støtte til at dette kriminelle regime kan fortsætte sine forbrydelser mod det syriske folk,« sagde Najib Ghadbian, oppositionskoalitionens repræsentant i USA, efter mødet med FN.

Der var ikke tegn på store fremskridt i forhold til at få bragt de stridende syriske parter til fredsforhandlinger, da medlemmer af den ledende oppositionsgruppe mødtes med FNs Sikkerhedsråd for første gang. Koalitionen er imod enhver rolle for Assad i en eventuel overgangsregering og insisterer på, at oppositionen skal have fuld kontrol over landets hær og sikkerhedsstyrker. Det er ifølge Ruslands FN-udsending Vitaly Churkin et problem:

»Det er klart, der er stadig nogle forhindringer, der skal overvindes inden en ny fredskonference,« sagde han ifølge AFP.

Han tilføjede, at oppositionens krav, om at Assad træder til side, er »en forudsætning, som skaber problemer« for at organisere en ny syrisk fredskonference, hvilket det internationale samfund arbejder henimod.

BNB

 

Dagens Gossip