Syrisk opposition kræver retsforfølgelse af Assad

Assads regering skal stilles for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag, mener oppositionsgruppen ifølge Al-Jazeera. Straffedomstolen dømmer i sager om krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab.

Udmeldingen fra oppositionen kommer, efter at FN mandag fremlagde en rapport, der slår fast, at nervegassen sarin blev brugt i angrebet, der menes at have kostet mindst 1.400 syrere livet.

I rapporten skriver FN-inspektørerne blandt andet, at »der i relativt stor skala er blevet anvendt kemiske våben mod civile, heriblandt børn, under den igangværende konflikt mellem parterne i den syriske republik«.

FNs inspektører, der var i Syrien for at efterforske det kemiske angreb, havde ikke mandat til at fastslå, hvem der stod bag angrebet med de frygtede våben.

Alligevel bød lederen af Den Frie Syriske Hær (FSA), general Salim Idris, rapporten velkommen.

Han sagde i et interview på PBS NewsHour, at inspektørernes rapport »gjorde det meget klart, at der skete en krigsforbrydelse«.

Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, opfordrede mandag FNs Sikkerhedsråd til at tage et klart standpunkt om, at de ansvarlige vil blive bragt for Den Internationale Domstol.

Formanden for FNs panel for krigsforbrydelser, Paulo Sergio Pinheiro, oplyser ifølger Al-Jazeera, at panelet undersøger yderligere 14 formodede kemiske angreb i Syrien.

Præsident Bashar al-Assads regering har afvist alle anklager.

 

Dagens Gossip