Syriza vinder valget i Grækenland

Det venstreorienterede parti Syriza vinder en klar sejr ved valget i Grækenland med langt over en tredjedel af stemmerne, viser målinger, efter valgstederne er lukket.

Syriza, der vil droppe mange af de sparekrav, som EU og IMF har stillet for at yde milliardstøtte til græsk økonomi, står til mellem 35,5 og 39,5 procent af stemmerne.

Det kan være nok til at sikre partiet flertal alene, fordi det vindende parti automatisk tildeles 50 ekstra mandater i parlamentet med 300 medlemmer.

Den nærmeste konkurrent er den afgående premierminister Antonis Samaras konservative Ny Demokrati, der står til mellem 23 og 27 procent af stemmerne.

Dermed ser det ud til, at Grækenland får sin yngste premierminister i 150 år. Det er den 40-årige leder af Syriza, Alexis Tsipras.

Tsipras har under valgkampen slået på, at EU må eftergive store dele af Grækenlands gæld og droppe nogle af de voldsomme sparekrav, der har sænket grækernes levestandard dramatisk. Det er nødvendigt, hvis Grækenland igen skal opleve økonomisk fremgang, mener han.

Siden finanskrisen i 2008 er en fjerdedel af landets værdier blevet udraderet.

Syrizas valgsejr vil uden tvivl sende chokbølger gennem det økonomisk plagede EU.

- Dette ligner en historisk sejr, et budskab som ikke kun angår det græske folk, det vil lyde over hele Europa og bringe lettelse, siger Syrizas talsmand, Panos Skourletis.

Tusindvis af partiets tilhængere samlede sig søndag aften foran en scene på en plads i Athen for at hylde deres leder.

- Vi vil bevise, at en anderledes politik er mulig i Europa, siger Antonis Balousis, en 54-årig slagter, der er mødt op for at fejre valgsejren, til nyhedsbureauet AFP.

Det nynazistiske parti Gyldent Daggry og midterpartiet To Potami ligger side om side og kæmper ifølge valgstedsmålinger om tredjepladsen. De står til mellem 6,4 og 8,0 procent.

Det socialdemokratiske parti Pasok, der har været den styrende kraft i Grækenland siden 1970'erne, er kollapset og får kun mellem 4,2 og 5,2 procent af stemmerne,

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip