Syvårige skal have børne-dankort

Sparegrisen og bankbogen skal erstattes med et betalingskort, så også børn slipper for en tur til banken, når lommepengene skal bruges.

Danske banker er klar til at udstede betalingskort til børn helt ned til syv år, skriver Søndagsavisen.

I nogle banker kan man allerede på et hævekort, når man har fyldt 12 år.

- Hvis der er et ønske om det fra bankerne, så er vi villige til at kigge på aldersgrænserne, siger jurist og chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Søren Iversen, til avisen.

- Men det er helt afgørende, at vi kan sikre, at børnene og forældrene er trygge ved det, tilføjer han.

Den norske bank SpareBank 1 har siden sidste efterår tilbudt betalingskort til børn, som skal bestilles gennem forældrenes netbank. Der må bruges 400 kroner om ugen på kortet, som ikke kan overtrækkes.

Reglerne for kortet er udviklet i samarbejde mellem den norske forbrugerombudsmand og Barnevakten, der er den norske pendant til Børnerådet.

Danske banker er begejstrede for idéen, viser Søndagsavisens rundringning til 10 af landets største pengeinstitutter.

- Vi ser ikke nogen mening i, at børn skal gå rundt med kontanter. De risikerer at tabe dem, og så er de nemme ofre, når de går rundt med kontanter.

- De er bedre beskyttet, når pengene står på et kort med en pinkode, siger afdelingsleder Malene Morsing for betalingsformidling i Sydbank til Søndagsavisen.

Undersøgelsen viser, at tre banker er klar til betalingskortene, mens fem overvejer det.

- Men det skal være et debetkort, hvor man ikke kan overtrække, og forældrene kan gå ind og bestemme forbrugsgrænsen, siger seniorfagansvarlig for kort i Jyske Bank, Lise Henriksen.

Professor ved CBS og ekspert i børn, medier og forbrug, Birgitte Tufte, mener ikke, at det er en god idé, da kontanter tjener et pædagogisk formål, hvor børnene får en fornemmelse for penge på en håndgribelig måde.

- Det er bankernes behov og ikke børnenes behov, siger hun til avisen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip