Tablets innoverer læring i Egedal

15/01/2013 09:40

Redaktionen

Nyheder
I løbet af efteråret 2012 har Egedal Kommune indført mindst to tablets i alle institutioner fra vuggestue til folkeskole, klub og SFO. - Vi har gang i et stort kontrolleret forsøg i Egedal i alle institutioner, hvor vi sammen med lærere og pædagoger undersøger potentialet for en ny tilgang til læring, som vi har udviklet med udgangspunkt i tabletteknologien. Og vi lægger stor vægt på, at skabe sammenhæng mellem børnenes læring, fra vuggestue til skole, og mellem fritid og institution, siger formand for Familieudvalget, Vicky Rasmussen. Pilotprojekterne startede allerede i sommeren 2011, hvor det hurtigt viste sig at tabletteknologien gør det muligt, for helt små børn at bruge de digitale medier, til både leg og læring - Barnet kan tage udgangspunkt i sin egen verden, når det arbejder med en tablet og det kan vi se skaber et større engagement. De stille børn kommer også langt mere på banen, fordi det bliver lettere og mere umiddelbart, at udtrykke sig, siger pædagogisk it-konsulent Kim Byrding. Med tabletteknologien får man for eksempel kamera, lydoptager, redigeringsprogram, og afspiller i ét værktøj, som et barn kan håndtere og bære rundt på. Det betyder, at barnet kan være med til at skabe de billeder og den lyd, som barnet skal lære om, for eksempel at tage et billede af en fugl, og optage lyden af den. Når barnet kommer i skole, gentages øvelsen, nu bare med bogstaver. Barnet finder billeder på nettet af en abe, optager sig selv sige lyden a, og skaber derved sit eget alfabet i lyd og billeder. Når barnet kommer mere i centrum, ændrer lærerrollen sig også. - Når børn bliver inddraget som medspillere, og medskabere, tager de i langt højere grad ansvar for, deres egen læring. Når du med lynets hast kan dele din viden med dine kammerater via din tablet, opstår der et stærkere fællesskab, der bygger på samarbejde og eksperimenter, og derved skaber vi et helt andet læringsmiljø, hvor der er kort fra ide til virkelighed, slutter Kim Byrding.

Mest læste i dag

I løbet af efteråret 2012 har Egedal Kommune indført mindst to tablets i alle institutioner fra vuggestue til folkeskole, klub og SFO.

- Vi har gang i et stort kontrolleret forsøg i Egedal i alle institutioner, hvor vi sammen med lærere og pædagoger undersøger potentialet for en ny tilgang til læring, som vi har udviklet med udgangspunkt i tabletteknologien. Og vi lægger stor vægt på, at skabe sammenhæng mellem børnenes læring, fra vuggestue til skole, og mellem fritid og institution, siger formand for Familieudvalget, Vicky Rasmussen.

Pilotprojekterne startede allerede i sommeren 2011, hvor det hurtigt viste sig at tabletteknologien gør det muligt, for helt små børn at bruge de digitale medier, til både leg og læring

- Barnet kan tage udgangspunkt i sin egen verden, når det arbejder med en tablet og det kan vi se skaber et større engagement. De stille børn kommer også langt mere på banen, fordi det bliver lettere og mere umiddelbart, at udtrykke sig, siger pædagogisk it-konsulent Kim Byrding.

Med tabletteknologien får man for eksempel kamera, lydoptager, redigeringsprogram, og afspiller i ét værktøj, som et barn kan håndtere og bære rundt på. Det betyder, at barnet kan være med til at skabe de billeder og den lyd, som barnet skal lære om, for eksempel at tage et billede af en fugl, og optage lyden af den.

Når barnet kommer i skole, gentages øvelsen, nu bare med bogstaver. Barnet finder billeder på nettet af en abe, optager sig selv sige lyden a, og skaber derved sit eget alfabet i lyd og billeder.

Når barnet kommer mere i centrum, ændrer lærerrollen sig også.

- Når børn bliver inddraget som medspillere, og medskabere, tager de i langt højere grad ansvar for, deres egen læring. Når du med lynets hast kan dele din viden med dine kammerater via din tablet, opstår der et stærkere fællesskab, der bygger på samarbejde og eksperimenter, og derved skaber vi et helt andet læringsmiljø, hvor der er kort fra ide til virkelighed, slutter Kim Byrding.