Tænk på fuglene om vinteren og se flere af dem om sommeren

- Vintermåneder med sne og frost giver mange mennesker en fantastisk mulighed for at få den vilde natur med dens fugleliv helt ind på terrassen, altanen eller i haven, så man skal absolut nyde de oplevelser, der er forbundet med at fodre de vilde fugle. Fodring af vinterfugle kan godt lokalt betyde noget positivt for arter som solsorte, musvitter og grønirisker, som er uhyre knyttet til haver, men fodringen betyder ikke noget som helhed for bestandene set over en årrække. Det er naturligt, at hårde vintre kræver mange ofre. En frugtbar ynglesæson eller to, og vi er tilbage ved udgangspunktet, siger Henning Heldbjerg, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Han minder om, at haveejere allerede om vinteren midt i fuglefodringen bør begynde at skænke sommerens nyplantninger i haven en tanke. Jo mere fuglevenlig beplantningen i haverne er, desto større chancer vil der være for, at fuglene er i god kondition året rundt.

- Hvis man vil sine havefugle det bedste, er det godt at indrette haven, så der er flest fødemuligheder for småfugle. Plant naturligt hjemmehørende bærbuske og træer, der kan blive til nytte for fuglene næste vinter. Lav en kompostdynge i et hjørne og lad eventuelt ”vilde” afsnit i haven ligge. Og drop alt hvad der hedder brug af gifte. Samlet set vil det på langt sigt give havefuglene større chancer for at klare hårde vintre, siger Henning Heldbjerg.

FOTO: JAN SKRIVER, DOF

 

Dagens Gossip