Talebankrigere kæmper mod Syriens præsident Assad

Nyhedsbureauet AFP citerer oplysninger fra lokale medier om, at flere hundrede talebanere er kommet til Syrien, og at der er rapporter om hele lejre i Syrien beboet af pakistanske talebankrigere.

Repræsentanter for Taleban i Pakistan benægter ikke, at der befinder sig talebankrigere i Syrien. En ledende repræsentant for Taleban i Pakistan, der ønsker at være anonym, siger til AFP, at der ikke er tale om, at Taleban har skiftet fokus i sin kamp og dermed skulle sende krigere til Syrien på systematisk vis.

»Vi har langt bedre mål her i regionen. Vi har de amerikansk ledede NATO-tropper, og vi er i krig med pakistanske tropper. Vi støtter selvfølgelig mujahedinernes kamp i Syrien, men efter vores opfattelse har vi langt mere at gøre her i Pakistan og Afghanistan,« siger den højtstående taleban-kilde.

En taleban-leder lidt længere ned i hierarkiet fra byen Miranshah i det nordlige Waziristan, hvor såvel Taleban som al-Qaeda står stærkt, siger til AFP, »at nogle krigere individuelt er rejst til Syrien«, mens en tredje kilde i Taleban siger, at dem, der er rejst afsted, fortrinsvis er arabere og tjetjenere.

Nyhedsbureauet citerer en arabisk talebankriger i det nordvestlige Pakistan for, at erklære, »at han i løbet af de nærmeste dage tager til Syrien«, mens krigerens familie bliver i Pakistan.

»Vores krigere tager ikke bare til Syrien, men også til Libanon, Egypten og andre arabiske lande,« siger han ifølge AFP.

Det er en kendt sag, at grænseegnen mellem Pakistan og Afghanistan har virket som en magnet på »hellige krigere« fra radikale islamistiske grupper, og det er også kendt, at krigen i Syrien tiltrækker udenlandske jihadkrigere, men der er mindre kendt, at Taleban nu også er repræsenteret på slagmarken på oprørernes side.

 

Dagens Gossip