Taliban klar til forsoning og mere tolerance

Talibanbevægelsen rækker efter et historisk møde nær Paris hånden ud til forsoning i Afghanistan, men kræver en ny forfatning og magtdeling, når de udenlandske kamptropper i 2014 har forladt det krigshærgede land.

To fremtrædende Taliban-repræsentanter har torsdag og fredag siddet til bords med afghanske regeringsrepræsentanter, oppositionsmedlemmer og folk fra Nordalliancen.

Det er første gang, siden USA sammen med Nordalliancen og andre lande tvang Taliban fra magten i kølvandet på terrorangrebet på USA 11. september 2001, at oprørerne har deltaget i uformelle samtaler med deres hidtidige fjender.

De to Taliban-repræsentanter har nu meddelt, at gruppen er parat til at deltage i en afghansk samlingsregering, hvis alle afghanere er repræsenteret.

Samtidig lover gruppen fred og politisk tolerance, men kræver til gengæld en ny, islamistisk forfatning og fælles fodslag mod de udenlandske besættere.

- En ny forfatning skal være baseret på islamiske principper, nationale interesser, social retfærdighed og historiske landvindinger, hedder det i en erklæring.

Heri hævder de, at den nuværende forfatning blev til efter pres fra de udenlandske styrker i landet.

- Udlændinge og regeringen i Kabul er ikke interesseret i fred, lyder det.

De to Taliban-folk siger, de er udsendt på vegne af deres efterlyste øverste leder, Mullah Omar, som menes at skjule sig i Pakistan:

- Han respekterer sine modstandere, men forlanger gensidig forståelse og opfordrer dem til at tilslutte sig ham i forsvaret af landet.

Taliban understreger samtidig at respektere de rettigheder, som kvinder har ifølge islam, nemlig retten til at gifte sig, eje og arve ting samt blive uddannet og arbejde.

New York Times vurderer, at det reelt er første gang, at Talibans ledelse lægger op til, at gruppen kan agere som en almindelig politisk fraktion i Afghanistan, når Natos kamptropper er trukket ud i 2014.

- Mullah Omar har gentagne gange understreget, at vi ikke går efter et politisk magtmonopol, hedder det i erklæringen.

Samtidig er Taliban åbenbart ved at rykke bort fra et hidtil ultimativt krav om kun at ville forhandle med USA.

Men ifølge avisen er oprørsbevægelsen splittet internt. Mange af dens kommandører holder fast i en mere aggressiv kurs, mens gruppens hidtidige militære leder, Mullah Zakir, er tæt på at blive skiftet ud til fordel for en mere moderat afløser.

Karzai-regeringen har endnu ikke reageret på den udstrakte hånd fra Taliban.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip