Task force skal hjælpe til køb af lokalt og økologisk mad

»Da jeg for nylig var til folkemøde på Bornholm, oplevede jeg en helt klar lyst til at bruge bornholmske råvarer meget mere. Den lyst, tror jeg, man finder over hele landet. Her er de offentlige køkkener, som serverer 800.000 måltider hver dag, en vigtig spiller. Den nye task force skal hjælpe offentlige køkkener med at blive bedre til at udnytte udbud til at købe lokalt og økologisk,« siger fødevareminister Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Det er ofte svært for små, lokale virksomheder at levere til det offentlige, fordi der både er store indkøbsaftaler og komplicerede udbudsregler. Men det skal de afsatte penge afhjælpe, for med dem vil de offentlige køkkener kunne få rådgivning om, hvordan de laver aftaler med de lokale forhandlere og inddrager mere økologi. Og det glæder erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer sig over.

»Der har længe været et behov for hjælp og rådgivning til de indkøbsansvarlige og til udbudsjuristerne i landets kommuner, så de får lettere ved at nå regeringens mål om 60 procent økologi i 2020. Den hjælp er nu kommet i form af task forcen,« siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:

»Det er i forvejen meget komplekst at udarbejde udbud på fødevareområdet, og derfor er der brug for hjælp til at sikre, at de kontrakter, der indgås, ikke begrænser køkkenernes muligheder for at kræve økologiske varer.«

Samtidig vil en ny pulje også støtte lokale ildsjæle, som har gode idéer til, hvordan befolkningen i byerne bliver knyttet tættere sammen med det lokale landbrug. Idéer, der kan fremme den lokale afsætning af fødevarer.

»Hvis vi kan få flere fødevarer produceret og afsat lokalt, kan vi også skabe flere jobs i lokalområdet. Rigtig mange lokale ildsjæle brænder inde med gode idéer til nye produkter eller et lokalt torvemarked. Dem vil vi gerne hjælpe på vej med den nye pulje,« siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, i en pressemeddelelse.

 

Dagens Gossip