TEKNIQ: Unødig frygt for brandfare i solcelleanlæg

Sikkerhedsstyrelsen har unødigt genereret og skabt utryghed hos 87.000 solcelleejere i Danmark. Med uberettigede advarsler mod allerede opsatte anlæg og salgsforbud i november måned sidste år blev alle solcelleejere pålagt besvær og omkostninger, ligesom der blev skabt frygt for brand og livsfarligt elektriske stød.

Sikkerhedsstyrelsen trækker i dag alle advarsler tilbage.

- Det viser sig, at der ikke er grundlag for de forbud og advarsler, som Sikkerhedsstyrelsen meldte ud, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Konkret meddelte Sikkerhedsstyrelsen at ”fejl ved installationen”, kunne ”forårsage brand og livsfarligt elektrisk stød”. Derfor skulle alle solcelleejere tjekke installationstypen, og en meget stor del heraf skulle formentlig udskifte deres HPFI-afbryder til en anden type, hvilket er en udgift på godt 5.000 kroner. Dette skulle ske ”hurtigst muligt” ifølge Sikkerhedsstyrelsen udmelding dengang.

I Sikkerhedstyrelsens advarsel i november måned blev fem solcelleleverandører navngivet med forbud. En af de solcelleleverandører, som blev blacklistet, er Claus Hybel, der er indehaver af Grøn Sol i Svendborg. Han står nu tilbage med en ren samvittighed, men med et stort oprydningsarbejdet efter de fejlagtige advarsler fra Sikkerhedsstyrelsen.

 

Dagens Gossip