Tekniske elever vil snakke om hash

- Hvis du ryger hash en gang imellem for lige at få det sjovt eller for at få en god griner, så kan jeg ikke se, at det er taberagtigt at gøre det.

Sådan lyder det fra en elev, der har deltaget i en ny undersøgelse ved Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i interviews med 31 elever fra fire tekniske skoler, og den viser, at eleverne er meget villige til at snakke om rusmidler.

- De tænker over, om det forstyrrer deres undervisning, og om det er farligt, når de nu arbejder med redskaber og store maskiner, siger Betina Bang Sørensen, der har været med til projektet som ph.d. studerende.

Hash er særligt udbredt på landets tekniske skoler, der også oplever et stort frafald blandt eleverne.

I undersøgelsen giver de unge udtryk for, at det er vigtigt for dem at tale om rusmidler. Men eleverne fortæller også, at de synes, dem der har et problematisk forbrug af hash, er nogle fjolser.

- Hvis man som ung ender i et hashmisbrug, risikerer man altså at blive ekskluderet fra sin vennekreds. Hvis eleven med et misbrug samtidig oplever, at skolen har meget strenge regler, og der ikke er åbenhed for at tale med nogen, så står eleven måske helt alene med sit problem, siger Betina Bang Sørensen.

Formanden for erhvervskolernes elevorganisation, Morten Ryom, mener også, det er vigtigt, at de unge har nogen på skolen, de kan gå til, hvis de har et problem.

- Når det tager det skift, så er det vigtigt, at vi har nogle på vores skoler, vi kan gå til. Nogen som ikke med det samme ringer til politiet, for vi vil jo helst ikke i ballade, og vi vil helst ikke miste vores læreplads, hvis vi har sådan en, siger han.

Formanden oplever dog ikke selv, at hash er et udbredt problem for eleverne på de tekniske skoler.

- Langt de fleste af de elever, jeg har snakket med, som bruger hash, har ikke noget problem med det i deres hverdag. Mange gange har jeg også selv set, at det ikke har påvirket deres arbejde som lærlinge, siger Morten Ryom.

Han tror ikke på, man kan stoppe de unge, der ryger en fed for hyggens skyld lørdag aften, men han vil gerne have en åben dialog om emnet.

Formanden for Danske Erhvervskoler, Peter Amstrup, fortæller, at problemet med hash nogle gange dukker op. Men det er ikke noget, man i øjeblikket har særligt fokus på i foreningen.

 

.

Dagens Gossip