Teknologigiganter overvejer køb af Blackberry

Tre af de helt store teknologigiganter - Cisco, Google og SAP - forhandler i øjeblikket hemmeligt med den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry om at overtage dele af forretningen.

Det sker ifølge nyhedsbureauet Reuters' kilder, samtidig med at Blackberry overvejer et konkret overtagelsestilbud på 4,7 milliarder dollars fra den største aktionær, investeringsselskabet Fairfax Financial Holding. Blackberry har også selv direkte spurgt en række strategiske købere - chipgiganten Intel og de sydkoreanske mobilgiganter LG og Samsung.

Vestas-formand med i salgsplaner

Blackberry satte for en måned siden sig selv til salg i erkendelse af, at det ikke er lykkedes at få ordentligt fat på mobilmarkedet efter lanceringen i januar i år af toptelefonen Z10. Nu er efterfølgeren, Z30, netop blevet lanceret.

Med i Blackberrys bestyrelse sidder den tidligere topchef i mobilproducenten Sony Ericsson og nuværende bestyrelsesformand for den danske vindmølleproducent Vestas, svenske Bert Nordberg.

Ifølge Reuters samler interessen sig især om Blackberrys navnkundige sikrede net, som - sammen med telefoner med fuldt, fysisk tastatur - var med til at sikre Blackberry positionen som erhvervslivets foretrukne mobilmærke, indtil Apple i januar 2007 præsenterede sin første iPhone-telefon, der siden ændrede mobilmarkedet totalt. I dag er 80 procent af alle leverede smartphonetelefoner nu med Googles mobilstyresystem Android, mens omkring 13 procent kommer med Apples iOS-software.

En anden Blackberry-fristelse er den store samling af patenter.

Sur aktionær stævner ledelse

Hverken Google, Intel, Cisco, LG eller SAP ønsker at kommentere forlydenderne om interessen for Blackberry. Samsung har ikke meldt tilbage til Reuters.

Blackberry har samtidig gået en sag på nakken. Aktionær Marvin Pearlstein har sagsøgt selskabet og dets ledelse for at puste aktiekursen op ved at tegne et alt for rosenrødt billede af fremtidsudsigterne for telefonerne i Blackberry 10-serien. Det skete, da selskabet sidste år meddelte, at det gik fremad med både finansielle og operationelle aftaler.

For nogle uger siden, 20. september, stillede Blackberry med et kvartalsunderskud på næsten en milliard dollars som følge af usolgte Blackberry 10-telefoner. Samtidig blev en fyringsrunde af 4.500 ansatte sat i gang af den tyske topchef, Thorsten Heins. Han og koncernfinansdirektør Brian Bidulka er stævnet i sagen.

 

Dagens Gossip