Teleopkøb i Europa fortsætter

Teleopkøbene i Europa fortsætter, efter at det hollandske svar på TDC, KPN, nu sælger sit tyske mobilselskab, E-Plus, til den spanske telegigant Telefónica.

Købet af Tysklands tredjestørste mobilselskab vil gøre Telefónica til landets største mobilselskab og dermed overhale det tidligere statsmonopol, Deutsche Telekoms T-Mobile, hvis ellers konkurrencemyndighederne godkender handelen.

Brug for færre selskaber

»Det spændende bliver, om konkurrencemyndighederne vil acceptere handelen. I Spanien, Schweiz og Østrig har der tidligere været problemer med at få godkendelser af opkøb. Men det er den form for konsolidering, som vi har brug for i Europa. I et land med 80 mio. mennesker, hvor der ikke er plads til fire operatører. Så kan man sammenligne Danmark med 5,5 millioner mennesker, hvor vi også har fire selskaber,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

E-Plus sidder på 20 procent af det tyske mobilmarked, hvor Telefónicas O2 har 17 procent. Størst er - endnu - T-Mobile med 32 procent, efterfulgt af britiske Vodafone med 31 procent.

Gæld til op over skorstenen

KPN modtager 5-5,5 milliarder euro for handelen og får en ejerandel på 17,6 procent af det nye, sammenslåede selskab.

»Prisen ligger umiddelbart i den lave ende. E-Plus blev oprindelig købt fra Bell South for 28 milliarder euro. Siden har man købt mobillicenser i to gange, først for 18 siden 9 milliarder euro, så den samlede investering er på 55 milliarder euro. Men både Telefónica og KPN har gæld til op over skorstenen. Dette er to meget fattige teleselskaber, som laver en handel. Telefónica er allerede ved at sælge sit selskab O2 i Irland for at få penge til at nedbringe gælden. Gevinsten i Tyskland ligger derfor i synergierne, fordi de ikke har været i stand til at vende udviklingen i Tyskland selv og derfor har været nødt til at gøre noget,« forklarer John Strand.

Den mexicanske telemilliardær Carlos Slim købte sig tidligere ind i KPN.

 

Dagens Gossip