Telt-turister får flere gratis naturpladser

»Vi har udvidet ordningen rigtig meget. Det betyder, at man kan overnatte i naturen i hele landet nu. Så hvis man nu vil have en god cykelferie, så har man nu mulighed for at planlægge sin rute, booke pladser på forhånd, og så kommer man ud, hvor man ikke har kunnet være før,« siger fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Udvidelsen på 11 nye steder betyder, at danske og udenlandske turister nu kan overnatte på i alt 156 naturområder, hvor det er tilladt at slå telt op på statens naturområder. De nye overnatningsmuligheder ligger blandt andet i områder ved Ry, Ærø, Præstø, Stege og Fredensborg. Derudover kan man slå sig ned ved Komtessens Plantage i Svanninge Bakker på Fyn, i Nordfyn ved Ålbæk Plantage, ved Fanø Plantage i vest eller mod øst i Rø Plantage på Bornholm.

»Vi vil gerne have, at danskerne får mere ud af vores natur. Det er godt for Danmark, og det er godt for os selv. Det skal ikke kun være for naturnørder, det skal være for os alle sammen,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun var til at starte med bekymret for, at en udvidelse ville betyde mere forurening og affald i den danske natur. Men ifølge ministeren viser erfaringerne med den nuværende ordning, at det ikke vil ske.

»Danskerne er gode til at passe på naturen, og derfor har vi også besluttet at udvide ordningen,« siger hun.

I Danmarks Naturfredningsforening frygter man heller ikke, at flere områder med mulighed for fri teltning kan give mere forurening eller affald.

»Vi synes, det er en helt fantastisk idé. Det giver mulighed for både den stille vandrer og den større personkreds. Det er jo en mere primitiv naturoplevelse, som vi også har brug for,« siger naturpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening Annette Eigaard.

»Vi håber, at man på sigt vil udvide og forlænge den her ordning. Det rammer bredt, og det rammer dem, der måske ikke har råd til campingferie,« siger Annette Eigaard.

Det vil særligt være turister fra Sverige, Norge og Tyskland, der vil få glade af fri teltning, mener man i turistorganisationen VisitDenmark.

»Det er først og fremmest en forudsætning, at turisterne ved, at det er en mulighed, og det er noget, vi løbende arbejder med. Vi ved, at naturoplevelser er et meget stærkt rejsemotiv for mange turister, og det må man jo sige, at det her er,« siger kommunikationschef i VisitDenmark, Mette Dahl-Jensen.

Hun vurderer, at der er gode muligheder for, at fri teltning vil blive en succes i fremtiden.

»Det passer utrolig godt i den måde, vi markedsfører os på. I Danmark lever vi højt på, at vi har mange små, gode oplevelser, og derfor tror vi også, at det her vil få stor succes. Og så er det oven i købet gratis,« siger Mette Dahl-Jensen.

Reglerne for fri teltning betyder, at man maksimalt må have én overnatning samme sted med højst to telte ad gangen. Derudover må teltene ikke være større end trepersoners telte.

 

Dagens Gossip