Terrorekspert om skudattentat: Det er ingen overraskelse

Skrevet af admin

14/02/2015

Dagens topnyheder

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, der er forskningschef ved Det Svenske Forsvarsakademi, var tilfældigvis i København lørdag, mens hans landsmand, Muhammedtegner Lars Vilks, formentlig blev udsat for et attentatforsøg.

- Det er tydeligt, at dette er en politisk motiveret terrorhandling. At det her er sket, er ingen overraskelse, siger Magnus Ranstorp.

Vilks deltog ved et debatmøde på Østerbro, da der kort før klokken 16 blev affyret skud mod kulturhuset Krudttønden, hvor arrangementet fandt sted. Vilks kom ikke noget til, men en mand blev dræbt, mens tre politibetjente blev såret af skud.

Ranstorp peger på, at Danmark før har været udsat for lignende sager.

- Jyllands-Posten, Kurt Westergaard og andre, som er associeret med det kontroversielle spørgsmål om ytringsfrihed og kunst. At Lars Vilks nu er et mål, er ikke en overraskelse, siger terroreksperten.

I 2010 brød en somalier ind i den danske Muhammedtegner Kurt Westergaards hjem og jagtede ham med økse og kniv. Kurt Westergaard overlevede attentatforsøget.

Politiet har endnu pågrebet de mistænkte gerningsmænd. Politiet jagter to mistænkte efter skyderiet.

Den ene beskrives som 25-30 år og 185 centimeter høj. Han er atletisk af bygning med arabisk udseende, men "med lysere hud end normalt og med sort glat hår". Gerningsmanden havde en sort maskinpistol eller et sort maskingevær.

Politiet har ikke fundet de gerningsvåben, der blev brugt til attentat, men har fundet flugtbilen, som gerningsmændene kaprede efter skudepisoden.

Ranstorp vurderer, at skyderiet i København minder om terrorhandlingen mod det franske satireblad Charlie Hebdo i sidste måned i Paris.

- Men ud fra de oplysninger, vi har nu, er det svært at analysere for meget på, hvilke typer, der kan finde på det her. Det mest skræmmende er, at personerne i øjeblikket er på fri fod, siger Ranstorp.

/ritzau/