Terrorforsker: PET burde have opsøgt terrormistænkt

Skrevet af admin

18/02/2015

Dagens topnyheder

Politiets Efterretningstjeneste, PET, burde have reageret aktivt, da tjenesten for fire måneder siden blev advaret om, at den formodede gerningsmand bag angrebene i København i weekenden, kunne udgøre en trussel.

Det mener den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, skriver Berlingske.

- Der skulle have været reageret på flere niveauer. Som minimum skulle PET have besøgt ham og lavet en risikovurdering. Flere ting peger på, at han havde både viljen og evnen til at nå sit mål. Det ville have gjort det muligt for dem at lave en grundigere vurdering. Hvis der er flere beviser eller behov for at efterforske yderligere, så skulle det have ført til overvågning, siger han til avisen.

PET afviste tirsdag, at den havde kendskab til, at Omar Abdel Hamid El-Hussein ville begå et terrorangreb.

I en pressemeddelelse skriver PET, at den ingen tip havde fået i den retning.

PET bekræfter dog, at den fik en oplysning fra Kriminalforsorgen om, at den nu afdøde 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein havde radikale holdninger, da han var indsat som varetægtsarrestant sidste år.

På et pressemøde søndag sagde chefen for PET, Jens Madsen, at man havde den 22-årige "på radaren."

Magnus Ranstorp mener dog, at der er blevet begået systemsvigt.

- Jeg synes, at det er bemærkelsesværdigt, at hverken Kriminalforsorgen eller PET har rejst spørgsmålet om, hvad man skal gøre, når løsladte - men ikke dømte - kriminelle falder ned mellem to stole, siger han til Berlingske.

Han vil nu tage dette spørgsmål op i sit arbejde med at forbedre Københavns Kommunes antiradikaliseringsindsats.

Omar El-Hussein blev løsladt fra fængslet 30. januar i en voldssag, der skulle have været for retten igen i august. 16 dage senere menes han at være manden, der først med en automatriffel angreb et debatmøde med tegneren Lars Vilks og knap 10 timer senere skød mod synagogen i indre København.

Han nåede at dræbe to civile, filmmanden Finn Nørgaard og den ubevæbnede vagt Dan Uzan, og at såre fem betjente.

På Facebook havde han forinden lavet henvisninger til voldelig jihad.

/ritzau/