Terrorleder er Saharas enøjede gangster

En gruppe tungt bevæbnede islamister indtog onsdag et gasanlæg i byen In Aménas i Algeriet, og tog de ansatte, heriblandt 14 nordmænd, som gidsler.

Den berygtede militante islamist Mokhtar Belmokhtar, også kendt som "den enøjede", har søndag taget ansvar for hele den blodige gidselaktion ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Gruppen kræver blandt andet, at den franske hær stopper deres militære indblanding i det uroplagede naboland, Mali.

Og Belmokhtar er et velkendt og berygtet navn hos de internationale myndigheder.

Han var i en længere periode topleder i al-Qaeda i Nordafrika og var kendt som en af terrorgruppens stærkeste organisatorer.

Men en strid med en af de andre ledere førte til, at Belmokhtar for omkring et halvt år siden kappede forbindelsen til al-Qaeda.

Inden da havde han med stor succes udført flere bortførelser.

I 2003 bortførte han 32 europæiske turister. Det internationale samfund måtte betale Belmokhtar en betragtelig sum for at frigive gidslerne.

I den forbindelse udtalte den franske efterretningstjeneste, at Mokhtar Belmokhtar var umulig at fange.

Belmokhtar menes også at stå bag bortførelsen af to østrigske turister i 2008. Og året efter var det to canadiske turister, der røg i hænderne på "den enøjede".

Terroristen, der vurderes til at være i starten af 40'erne, har også stor erfaring med smugling af cigaretter. Det gjorde, at han i en overgang gik under navnet "Mr. Marlboro".

Derudover er Belmokhtar sat i forbindelse med smugling af våben, stoffer og mennesker.

Han er kendetegnet ved sin sorte turban og sit døde venstre øje. Han er desuden flere gange blevet meldt dræbt.

Belmokhtar er af den algeriske højesteret dømt til livstidsfængsel in absentia. Det skete, efter han i 2007 stod bag drabene på 10 algeriske toldere.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip