Thorning accepterer Grønlands uran-udvinding

16/04/2013 22:00

BNB

Nyheder
Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter at de to regeringschefer tirsdag har afholdt deres første officielle møde. Her talte de blandt andet om den nye grønlandske regerings planer om at ophæve den omdiskuterede nultolerance over for uran. »Vi har drøftet landsstyrets ønske om at ophæve nultolerance-princippet i forhold til udvinding af råstoffer med radioaktivt indhold, og det er et ønske, som vi fra den danske regerings side tager til efterretning,« siger Helle Thorning-Schmidt. »Jeg har ikke noget principielt imod, at man ophæver nultolerancen i Grønland, og selv om jeg havde, så betød det ikke særlig meget, for det er et grønlandsk anliggende,« siger hun. Det fremgår af det grønlandske regeringsgrundlag, at man vil ophæve nultolerancen over for uran, og det sker med henblik på at sikre Grønlands økonomiske fremtid, siger landsstyreformand Aleqa Hammond fra det socialdemokratiske parti Siumut. »Hvis Grønland i fremtiden skal have økonomisk gavn af sin egen undergrund, så er det vigtigt, at vi tager et standpunkt omkring nultolerance-politikken,« siger hun. Landsstyreformanden understreger, at der med landsstyrets farvel til nultolerancen ikke er lagt op til udvindinger af uran allerede fra næste år, men lovgivningsarbejdet sættes i gang, og det sker i tæt samarbejde med Danmark. Her ser man blandt andet på sikkerheds- og forsvarsmæssige spørgsmål. Helle Thorning-Schmidt påpeger dog, at Danmark kommer til at spille en afgørende rolle, hvis eksport af grønlandsk uran en dag skulle komme på tale. »Det vi så også er enige om er, at hvis man skal gøre noget med de radioaktive stoffer, hvis de for eksempel skal sælges eller ikke skal sælges, så kan der være internationale konventioner, som kommer i spil, og hvor det så bliver et rigsanliggende. Der kan også være sikkerheds- og forsvarsmæssige problemstillinger, der kommer i spil, og hvor det så bliver et rigsanliggende,« siger statsministeren. Thorning understreger, at der så vidt hun er bekendt ikke er drøftelser omkring et eventuelt salg af uran.

Mest læste i dag

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter at de to regeringschefer tirsdag har afholdt deres første officielle møde. Her talte de blandt andet om den nye grønlandske regerings planer om at ophæve den omdiskuterede nultolerance over for uran.

»Vi har drøftet landsstyrets ønske om at ophæve nultolerance-princippet i forhold til udvinding af råstoffer med radioaktivt indhold, og det er et ønske, som vi fra den danske regerings side tager til efterretning,« siger Helle Thorning-Schmidt.

»Jeg har ikke noget principielt imod, at man ophæver nultolerancen i Grønland, og selv om jeg havde, så betød det ikke særlig meget, for det er et grønlandsk anliggende,« siger hun.

Det fremgår af det grønlandske regeringsgrundlag, at man vil ophæve nultolerancen over for uran, og det sker med henblik på at sikre Grønlands økonomiske fremtid, siger landsstyreformand Aleqa Hammond fra det socialdemokratiske parti Siumut.

»Hvis Grønland i fremtiden skal have økonomisk gavn af sin egen undergrund, så er det vigtigt, at vi tager et standpunkt omkring nultolerance-politikken,« siger hun.

Landsstyreformanden understreger, at der med landsstyrets farvel til nultolerancen ikke er lagt op til udvindinger af uran allerede fra næste år, men lovgivningsarbejdet sættes i gang, og det sker i tæt samarbejde med Danmark. Her ser man blandt andet på sikkerheds- og forsvarsmæssige spørgsmål.

Helle Thorning-Schmidt påpeger dog, at Danmark kommer til at spille en afgørende rolle, hvis eksport af grønlandsk uran en dag skulle komme på tale.

»Det vi så også er enige om er, at hvis man skal gøre noget med de radioaktive stoffer, hvis de for eksempel skal sælges eller ikke skal sælges, så kan der være internationale konventioner, som kommer i spil, og hvor det så bliver et rigsanliggende. Der kan også være sikkerheds- og forsvarsmæssige problemstillinger, der kommer i spil, og hvor det så bliver et rigsanliggende,« siger statsministeren.

Thorning understreger, at der så vidt hun er bekendt ikke er drøftelser omkring et eventuelt salg af uran.