Thorning afviser nye skatter og afgifter

Statsminister Helle Thorning-Schmidts klare budskab om, at regeringen ikke har tænkt sig hæve skatter og afgifter yderligere i fremtiden får både venner og modstandere til at spærre øjnene op.

Statsministeren præsenterede sit budskab på Dansk Industris topmøde i København tirsdag, hvor hun slog fast, at "skatter og afgifter kan påvirke konkurrenceevnen".

- Regeringen har ingen planer om nye generelle forhøjelser af afgifter, erhvervsskatter eller indkomstskatter. Det er mit klare budskab til jer, sagde Helle Thorning-Schmidt til erhvervslederne.

Og det vækker begejstring i den liberale tænketank, Cepos:

- Det er mig bekendt første gang, at en partiformand for Socialdemokraterne afviser nye skattestigninger med henvisning til, at det vil skade konkurrenceevnen. Det er et nyt og positivt signal fra Thorning, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Thornings skatte-melding kommer samtidig med, at de indledende øvelser i finanslovforhandlingerne i det stille er begyndt.

Her er regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, på forhånd udråbt til at skulle spille den absolutte førsteviolin, men på Folketingets yderste venstrefløj modtages Helle Thorning-Schmidts budskab til erhvervslivets top med bekymring.

- De udtalelser afslører klart en risiko for, at kræfter i regeringen synes, det er så vigtigt at fastholde en borgerlig økonomisk politik, at den kan være tilbøjelig til at gå efter en finanslov med Venstre, siger partiets gruppeformand, Per Clausen.

I sommer præsenterede Enhedslisten sit eget udspil til finansloven, der ikke ligefrem rimer på en fredning af skatter og afgifter. Her lagde partiet op til at skaffe op mod 6,6 milliarder kroner i øgede skatter og afgifter via blandt andet arveafgift og rige fonde.

 

Dagens Gossip