Thorning beskylder DF for krejlermentalitet

01/10/2013 18:14

BNB

Nyheder
I sin åbningstale i Folketinget sagde Thorning, at danskerne skal stemme om spørgsmålet 25. maj næste år, hvor der er valg til Europa-Parlamentet. Men hun forstår ikke, hvorfor Dansk Folkeparti ikke blot dropper sit krav, da partiets leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), har erklæret sig parat til at forhandle om det.»Min opfordring til Dansk Folkeparti er: Hvis ikke folkeafstemningen er så vigtig - og det må vi næsten forstå, at den ikke er, siden de i sidste uge var villig til at sælge den, hvis de kunne få et eller andet - hvorfor går de så ikke bare ned i folketingssalen og stemmer for forslaget? Det ville spare danskerne for denne her folkeafstemning og gøre det meget lettere for alle,« siger statsministeren i kølvandet på åbningstalen.I sidste uge var Kristian Thulesen Dahl til møde med Thorning i Statsministeriet, hvor han gjorde det klart, at partiet er parat til at forhandle om støtte til patentdomstolen, hvis regeringen til gengæld vil give partiet indflydelse på andre områder af Danmarks EU-politik, som for eksempel spørgsmålet om tilslutning til en bankunionen, som partiet også ønsker en afstemning om.Derfor kan Thorning ikke se, hvorfor Dansk folkeparti stiller sig i vejen. Hun understreger, at hun har gjort alt, hvad hun kan for at få Kristian Thulesen Dahl på andre tanker.»Vi har lagt denne her sag frem for Dansk Folkeparti. De har været til tekniske briefinger. De har kunnet stille spørgsmål, og så sent som i sidste uge holdt jeg selv et møde med Kristian Thulesen Dahl for at overbevise ham om, at han skulle stemme ja,« siger statsministeren.»Men Dansk Folkeparti har jo sagt, at folkeafstemningen i virkeligheden ikke er så vigtigt, og at de er parat til at sælge den, hvis de kan få noget andet. Det er sådan en krejlermentalitet, som Dansk Folkeparti har omkring det her. Og det må betyde, at de i virkeligheden godt kunne tænke sig at gå ned i folketingssalen og stemme for,« siger Helle Thorning-Schmidt.Det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis regeringen skal styre uden om en folkeafstemning, men både Dansk Folkeparti og Enhedslisten står i vejen.

Mest læste i dag

I sin åbningstale i Folketinget sagde Thorning, at danskerne skal stemme om spørgsmålet 25. maj næste år, hvor der er valg til Europa-Parlamentet. Men hun forstår ikke, hvorfor Dansk Folkeparti ikke blot dropper sit krav, da partiets leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), har erklæret sig parat til at forhandle om det.

»Min opfordring til Dansk Folkeparti er: Hvis ikke folkeafstemningen er så vigtig - og det må vi næsten forstå, at den ikke er, siden de i sidste uge var villig til at sælge den, hvis de kunne få et eller andet - hvorfor går de så ikke bare ned i folketingssalen og stemmer for forslaget? Det ville spare danskerne for denne her folkeafstemning og gøre det meget lettere for alle,« siger statsministeren i kølvandet på åbningstalen.

I sidste uge var Kristian Thulesen Dahl til møde med Thorning i Statsministeriet, hvor han gjorde det klart, at partiet er parat til at forhandle om støtte til patentdomstolen, hvis regeringen til gengæld vil give partiet indflydelse på andre områder af Danmarks EU-politik, som for eksempel spørgsmålet om tilslutning til en bankunionen, som partiet også ønsker en afstemning om.

Derfor kan Thorning ikke se, hvorfor Dansk folkeparti stiller sig i vejen. Hun understreger, at hun har gjort alt, hvad hun kan for at få Kristian Thulesen Dahl på andre tanker.

»Vi har lagt denne her sag frem for Dansk Folkeparti. De har været til tekniske briefinger. De har kunnet stille spørgsmål, og så sent som i sidste uge holdt jeg selv et møde med Kristian Thulesen Dahl for at overbevise ham om, at han skulle stemme ja,« siger statsministeren.

»Men Dansk Folkeparti har jo sagt, at folkeafstemningen i virkeligheden ikke er så vigtigt, og at de er parat til at sælge den, hvis de kan få noget andet. Det er sådan en krejlermentalitet, som Dansk Folkeparti har omkring det her. Og det må betyde, at de i virkeligheden godt kunne tænke sig at gå ned i folketingssalen og stemme for,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis regeringen skal styre uden om en folkeafstemning, men både Dansk Folkeparti og Enhedslisten står i vejen.