Thorning: Dansk deltagelse i Syrien er ikke aktuel lige nu

Ifølge statsministeren afventer Danmark situationen.

»Dansk opbakning til eller deltagelse i en eventuel militær intervention er ikke aktuelt i den nuværende situation. Danmark er ikke blevet kontaktet vedrørende en sådan militær aktion, og der er derfor tale om en hypotetisk situation. Vi vil tage stilling til spørgsmålet, hvis det bliver relevant,« oplyser statsministeren i en skriftlig kommentar.

FNs team på 20 våbeninspektører fik mandag indsamlet, hvad en talsmand for inspektørerne, Farhan Haq, ifølge nyhedsbureauet AFP betegner som »værdifulde« beviser.

Ifølge Thorning er der tale om en dramatisk udvikling, hvis det viser sig, at der har været brugt kemiske våben i det borgerkrigshærgede land.

»Udviklingen i Syrien er dybt forfærdende. Hvis FNs våbeninspektører bekræfter, at der har været anvendt kemiske våben, er det klart en dramatisk eskalering af konflikten. En sådan situation vil først og fremmest lægge fornyet pres på FNs Sikkerhedsråd. Fra dansk side har vi hele tiden lagt vægt på at følge FN-sporet. Det har altid store konsekvenser at gribe ind uden et FN-mandat,« forklarer Thorning.

Statsministeren mener, at den bedste udvej på konflikten, der kører på sit tredje år, vil være en politisk løsning.

»Jeg forstår godt, at der efterlyses handling i forhold til de tragedier, vi ser i Syrien. Men det er vigtigt at slå fast, at der ikke er nogen nemme løsninger i Syrien. Og i sidste instans tror jeg, alle lande deler analysen om, at der kun er en politisk løsning på konflikten i Syrien. Hvis der er noget, de sidste 15 år har lært os, er det, at en militær løsning ikke kan stå alene,« siger statsministeren.

USAs udenrigsminister, John Kerry, efterlod på en pressekonference i Washington mandag aften ingen tvivl om, at der kommer en reaktion fra USA på det, som Kerry fastslog var et angreb med kemiske våben, og som onsdag dræbte flere hundrede mennesker i Damaskus-forstaden.

Kerry er overbevist om, at gasangrebet »er en realitet«, »er utilgiveligt« og at det er præsident Assad og hans militær, der står bag.

Kommentaren fra Thorning blev givet inden udmeldingen fra den amerikanske udenrigsminister.

 

Dagens Gossip