Thorning klar til at snakke velfærdsturisme

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil gerne drøfte med partierne, om Danmark kan stoppe såkaldt velfærdsturisme, hvor EU-borgere kan hæve SU, dagpenge og kontanthjælp.

Det siger hun til Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, i Folketingets spørgetime, hvor hun for første gang diskuterer direkte med oppositionens ledere.

- De danske velfærdsydelser skal være robuste. Man kan med god ret spørge, om det er rimeligt, at en nyindrejset borger fra et andet medlemsland umiddelbart kan modtage børne-ungeydelser, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Vi vil gerne forhandle i de enkelte ministerier for at sikre, at vore velfærdsydelser er robuste.

Domme fra EU-Domstolen betyder en merudgift på 400-500 millioner kroner ekstra til SU. Børnechecken koster årligt 400 millioner kroner. Nu hæver 7.000 EU-borgere dansk kontanthjælp, og 1.000 har været her under et år, påpeger Kristian Thulesen Dahl.

- Hvad vil regeringen aktivt gøre for at forhindre, at dette vokser yderligere? Vil statsministeren indkalde partierne til at løse dette i fællesskab eventuelt med henblik på at lave et nationalt kompromis, siger han

Den tidligere VK-regering undersøgte 120 velfærdsydelser uden at gøre noget imod velfærdsturisme, svarer Helle Thorning-Schmidt.

Thulesen Dahl beder statsministeren stoppe et lovforslag, som indfører optjeningsprincippet, så EU-borgere skal have arbejdet i to år i Danmark for at få en børnecheck.

Det afviser Helle Thorning-Schmidt.

- Danmark er en retsstat. Hvis vi ved, at en dom vil gå os imod, skulle vi så fortsætte med en praksis, som vi ved ikke er i overensstemmelse med lovgivningen? Er det det, man mener her bag Kristian Thulesen Dahl? siger statsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip