Thorning skruer op for indsats mod social dumping

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter at hun og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) onsdag morgen deltog i et fælles tilsyn hos en byggeplads i Nordhavn i København.

Regeringen indførte for cirka halvandet år siden den fælles indsats mod social dumping, og den indsats skal både fortsætte og udvides til at gælde hotel- og restaurationsbranchen, rengøringsbranchen og transportbranchen.

»Det har nu virket i halvandet år. Siden vi kom til, er det jo noget, vi har sat gang i, og derfor fortsætter vi indsatsen og fokuserer den også på nye områder,« siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er jo samme indsats, hvor vi fortsætter det her med, at myndighederne skal arbejde sammen, men hvor vi også fokuserer på områder, hvor vi ikke har været så tæt, for eksempel hotel- og restaurationsbranchen. Samtidig vil vi også i forhold til det, der hedder cabotagekørsel, øge bøderne, så man kan være helt sikker på at sende det signal om, at i Danmark arbejder vi efter de regler, vi nu en gang har i Danmark, og det står myndighederne sammen om at sikre,« siger hun.

Særligt transportbranchen har haft problemer med ulovlig cabotagekørsel, hvor udenlandske chauffører bøjer reglerne for, hvor mange ture de må køre i Danmark.

Den øgede indsats mod social dumping ventes at blive en markant del af regeringens kommende udspil til finansloven, og Helle Thorning-Schmidt fastslår desuden, at særligt kommunerne og også regionerne i højere grad end i dag skal benytte sig af de arbejdsklausuler, der skal sikre, at overenskomstmæssige vilkår overholdes.

»Vi er optagede af, at ligegyldigt hvor man har store offentlige anlægsarbejder, så bruger man arbejdsklausuler. Det gør vi i staten, det gør man mange steder i regionerne, men det skal også være sådan, at det bliver en naturlighed ude i kommunerne,« siger Helle Thorning-Schmidt.

»Der skal simpelthen ikke være nogen undskyldning for hverken kommuner eller regioner for ikke at bruge det,« siger hun.

Ikke desto mindre vil statsministeren ikke gøre det lovpligtigt, at kommunerne benytter sig af arbejdsklausuler.

»Jeg tror ikke, det er nødvendigt at lave det til et lovkrav. Jeg tror, det er noget, man vil ønske derude, og jeg opfordrer også til, at vi diskuterer det ude i kommuner og spørger vores borgmesterkandidater - nu er der jo snart kommunalvalg - om de har tænkt sig at bidrage via arbejdsklausuler til at bekæmpe social dumping,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Enhedslisten, som regeringen skal forhandle finanslov med i løbet af efteråret, mener omvendt, at det er nødvendigt at gøre brugen af arbejdsklausuler til et lovkrav for kommunerne.

 

Dagens Gossip