Thorning-støtter er trætte af Grønlands-dril

Dansk Folkeparti kritiserer i skarpe vendinger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), fordi hun og ministerkollegerne ikke vil svare på en række udvalgsspørgsmål om den omdiskuterede grønlandske storskalalov.

De mange spørgsmål fra oppositionen om loven er dog et udtryk for skadeligt drilleri fra regeringen. Der er nemlig tale om sager, der omhandler områder, som det grønlandske selvstyre selv har hjemtaget.

Derfor er det helt naturligt, at statsministeren siger nej til at svare på spørgsmålene, mener Flemming Møller Mortensen, grønlandsordfører for Socialdemokraterne.

- Bygen af spørgsmål har fået karakter af drilleri, og det er urimeligt set med grønlandske øjne.

- Sagen om storskalaloven bliver gjort til en indenrigspolitisk sag, og det påvirker hele forløbet for Grønland i negativ retning med alle disse udmeldinger, siger Flemming Møller Mortensen.

Han kritiserer oppositionen for at lege storebror i forholdet mellem Grønland og Danmark.

- Det handler om forståelse og respekt for det grønlandske selvstyre. Her er der åbenbart partier, som fortsat vil være storebror i forhold til Grønland, siger ordføreren.

Venstre afviser påstanden om, at spørgsmålene om Grønland er politisk drilleri.

- Jeg synes, at Socialdemokraterne burde læse vores spørgsmål. De vidner om oprigtig bekymring for det grønlandske samfund, siger Venstres grønlandsordfører, Gitte Lillelund Bech.

Grønlands selvstyreformand, Kuupik Kleist, har i en pressemeddelelse givet udtryk for, at han finder det problematisk, hvis de danske politikere blander sig for meget i storskalaloven.

Kuupik Kleist henviser i pressemeddelelsen til, at en dansk lovændring er nødvendig, før Grønland kan sætte gang i store mineprojekter.

- Det er Naalakkersuisuts (den grønlandske regering. red.) opfattelse, at den mindre administrative ændring af udlændingeloven, som Folketinget skal tage stilling til, ikke bør gøres til genstand for danske, indenrigspolitiske drillerier.

Storskalaloven skal gøre Grønland attraktiv for de enorme udenlandske mine- og industriselskaber, der står på spring for at komme i gang med milliardstore investeringer i det kolde land.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip