Thorning: Vi holder igen med traktatsnak

De mere vidtgående forslag om EU-reformer, der kræver traktatændringer, er væk fra den tekst, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-kolleger ventes at enes om, når de fredag afslutter to dages EU-topmøde i Bruxelles.

- De er ikke væk for evigt. Men de er ikke med i de konklusioner, vi vedtager på det her topmøde, siger Thorning på et pressemøde natten til fredag.

Hun erklærer sig godt tilfreds med, at EU-landene nu koncentrerer sig om de praktiske opgaver, der skal løses nu.

Statsministeren nævner som eksempel på de mere akutte opgaver det banktilsyn, økonomi- og finansministrene enedes om 12 timer før, topmødet gik i gang. Og resten af den bankunion, tilsynet skal være en del af.

Derudover har Thorning og EU-kollegerne bedt EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso bruge det næste halve år på at udforske fire idéer, der også kan være med til at styrke den fælles valuta og samarbejdet omkring den.

Den diskussion er foreløbig mindre konkret end de hårdere forhandlinger, der har præget de sidste års topmøder.

- Vi har haft mulighed for at tale om det her, fordi vi ikke står i en krisesituation. Så vi har haft lidt rum til at snakke om det, siger Thorning.

De fire idéer handler om forhåndskoordinering af store økonomiske reformer i landene, en ret ukonkret "social dimension" af ØMU-samarbejdet, en ny form for kontrakter til at sikre gennemførelse af reformer, og en slags fælles budget til at finansiere dem.

Ingen af idéerne er nye. Men der er lagt op til, at de endelig skal beskrives nærmere i forbindelse med EU-topmødet til juni næste år.

/ritzau/