Thorning vil se handling på jorden i Ukraine

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er forsigtig optimist, nu da Rusland og Ukraine med Tyskland og Frankrig som mæglere har indgået en aftale om en våbenhvile i det østlige Ukraine efter langvarige natlige forhandlinger i Minsk.

- Jeg er glad for, at man har nået et resultat. Det omvendte kunne også være sket, siger hun på vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles, som bliver mindst tre timer forsinket på grund af maratonforhandlingerne om Ukraine.

- Nu ser det ud til, at der er blevet indgået en aftale, som alle kan skrive under på. Det er en positiv udvikling og et godt skridt, hvis det kan lykkes, siger statsministeren om den våbenhvile, der skal træde i kraft ved midnat natten til søndag.

Men ligesom flere andre europæiske ledere anser Thorning det kun som et første skridt. For våbenhvilen skal også holde, og de prorussiske separatister i det østlige Ukraine skal gøre alvor af at aflevere våben.

- Nu er vi optaget af at se handling på jorden, siger hun og ser frem til at høre, hvad den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, kan fortælle om deres forhandlinger med præsidenterne Putin og Porosjenjko i Minsk.

Merkel og Hollande startede for en uge siden et fredsinitiativ for at få genoplivet Minsk-aftalen fra sidste efterår og stoppet de genopblussede kampe, der har kostet mange livet.

- Der er ikke nogen garantier for succes - heller ikke denne her gang, siger statsministeren.

- Den sidste Minsk-aftale blev brudt, derfor er det min opfattelse, at vi skal håbe. Men vi skal også fastholde presset på Rusland, så aftalen bliver overholdt, siger Thorning ved et kort pressemøde.

Hun vil endnu ikke spekulere i, om EU gør alvor af at sætte flere russere og separatister på sin sanktionsliste fra på mandag, sådan som EU's udenrigsministre har truffet en principbeslutning om. Ikrafttrædelsen blev udskudt for at give fredsinitiativet en chance.

- EU har lagt en klar linje. Og den er i al sin enkelthed, at EU skruer op for sanktionerne, hvis Rusland skruer op for konflikten. Omvendt skruer vi ned for sanktionerne, hvis der sker fremskridt på jorden.

- Det er det, vi har sagt igennem lang tid. Det bør også være det, der kommer til udtryk her i dag, siger hun om samtalerne med sine EU-kolleger senere torsdag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip