Thulesen Dahl tvivler på nyt parløb med VK

Det vil udfordre et fremtidigt samarbejde, påpeger Kristian Thulesen Dahl i et interview med Berlingske lørdag.

Spørgsmål: Både V, K og LA ønsker at finansiere milliardskattelettelser ved at sikre en lavere vækst i det offentlige. I ønsker omvendt at bibeholde en vækst med 0,8 procent. Er parløbet fra 00erne fortid?

»Det er helt åbenlyst for mig, at når vi for to år siden og i nullerne stod sammen side om side om den økonomiske politik, har de borgerlige partier nu flyttet sig – og så giver det sig selv, at afstanden mellem os er blevet større og at vi ikke står for det samme længere,« siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Spørgsmål: Er det en udfordring?

»Det vil i mine øjne være en større udfordring at samarbejde særligt på det økonomiske område. Der var flere fælles brudflader i 2001 og årene frem, og det tyder på, at vi i dag har færre fælles ideer på det økonomiske område,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Lørdag skyder Dansk Folkeparti gang i sit årlige landsmøde, som bliver afholdt i Herning. Indtil søndag vil delegerede fra Dansk Folkeparti samles i Herning Kongrescenter til blandt andet politisk debat, fællessang og en traditionel festmiddag. Partiets 18. årsmøde markerer også Kristian Thulesen Dahls første år som leder af det parti, som særligt Pia Kjærsgaard (DF) har tegnet siden stiftelsen.

Nu melder han sig klar til at søge nye alliancer for partiet, som ellers i et årti fungerede som magtfuldt støtteparti for V og K.

Han påpeger, at hvis regeringsmagten skifter efter et valg, vil et parløb mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti på det økonomiske område og på velfærdsområdet være at foretrække – for at udfordre Venstre og Konservative. Forhåbningen er, at DF og S så kan trække de borgerlige partier mod venstre og væk fra en tanke om, at skattelettelser skal finansieres af lavere offentlig vækst.

»Jeg siger åbent, at jeg håber, at Socialdemokraterne – uanset om de er i regering eller ej – vil være interesseret i at være med til at presse en politik igennem, der er med til at presse en vækst i det offentlige igennem,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), griber dog ikke den fremstrakte hånd fra DFs formand.

»Thulesen Dahl kan glemme alt om, at vi socialdemokrater på nogen måde skal redde ham ud af, at han peger på Lars Løkkes nulvækst. Han må personligt over for sine vælgere redegøre for, hvorfor han synes, det er en god idé. Jeg synes, det er en dårlig idé. Jeg mener, at nulvækst vil betyde nedskæringer af vores velfærd, og jeg synes ikke, at det er det, vi skal have på vores sygehuse, i vores ældrepleje og på vores uddannelser. Men det synes Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Hvorfor peger han så på dem?« siger Magnus Heunicke og fortsætter:

»Thulesen Dahl kan glemme alt om at forsøge at legitimere sit valg ved at trække os ind i det. Det er hans beslutning. Han kan bare lade være.«

I Venstre understreger næstformand Kristian Jensen (V) ønsket om at fortsætte samarbejdet med DF efter et valg.

»Jeg går ud fra, at han stadig mener, at det er muligt. Det mener vi i hvert fald i Venstre, at det er. Det har aldrig været sådan, at vi var enige på alt økonomisk. Det har altid været sådan, at vi skulle finde vores enighed i dialog. Det lykkedes for os, mens vi havde VK-regeringen, og jeg tror også, at det vil lykkes for os efter et valg,« siger Kristian Jensen.

 

Dagens Gossip