Tidlig druk skaber mere druk

Danske unge er europamestre i druk og drikker mere, tiere og større mængder ad gangen end jævnaldrende i 35 lande.

Og ifølge en ny dansk undersøgelse er unge, der begynder at drikke i en ung alder, også dem, der kommer til at rådrikke mest. Drenge, der begynder at drikke, før de kommer i 7. klasse, har tre gange højere risiko for at binge-drikke (indtage store mængder alkohol på én gang), når de når 9. klasse.

Hos pigerne betyder den tidlige alkoholdebut, at riskoen for senere stordrikkeri forhøjes 2,5 gang. Emnet er ikke tidligere undersøgt på danske børn i så stor skala med cirka 4000 deltagere.

- Deraf kan man udlede, at det måske er en god ide at udskyde alkoholdebutten. Udenlandske undersøgelser viser, at det har effekt, når forældrene har en fast disciplineret kurs på området, siger ph.d. Mathilde Vinther-Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, der står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen tyder desuden på, at drenge fra de mest velstillede hjem drikker mest.

- Det kan hænge sammen med, at de har bedre råd til at købe alkohol. Velstillede ældre er jo også blandt de, der drikker meget, siger forskeren.

Andre undersøgelser har vist, at forbruget hos unge er faldende siden midten af 1990'erne, men fortsat er højere end i andre lande. Også alkoholdebuten sker senere end før. Ifølge en undersøgelse af københavnske skolelever er det i år kun 32 procent af eleverne i 7. klasse, der har drukket en hel genstand, mens det sidste år var 40 procent. I 8. klasse har 55 procent drukket en hel genstand i år, mens 59 procent svarede ja i 2011.

Ifølge specialkonsulent Kit Broholm i Sundhedsstyrelsen er det at drikke meget på én gang mest skadeligt for kroppen og hjernen. Samtidig betyder det, at mange unge mister kontrollen og dermed er de i større fare for at komme ud for ulykker.

Sundhedsministeren er til januar på vej med et lovforslag, der skal sikre bedre håndhævelse af aldersgrænsen for køb af alkohol i butikker med billedlegitimation og fordobling af bøderne.

/ritzau/