Tidligere forsvarschef: Zenia Stampe har fået hedeslag

Jesper Helsøe, der var øverstkommanderende for militæret i perioden 2002 til 2008, er uforstående over for Stampes udtalelser om den danske strategi.

»Det ville have klædt det radikale folketingsmedlem, at hun ikke havde fået et hedeslag her i sommervarmen,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

I sin kritik af den danske indsats i Afghanistan siger Zenia Stampe tirsdag til Berlingske, at Folketingets politikere ikke skulle have bedt de danske soldater om at nedkæmpe Taleban.

»Vi kunne ikke nedkæmpe hele Taleban, og det var en illusion at tro, at vi på ti år kunne forvandle et ekstremistisk samfund til et demokrati,« siger Stampe og peger på, hvad man burde have gjort:

»Men vi kunne have nedkæmpet al-Qaedas træningslejre og så forladt landet. Eller fra start satset på at uddanne afghanerne. Men vi blev undervejs en del af en kollektiv illusion om, at vi kunne nedkæmpe Taleban og indføre demokrati samtidig,« siger hun.

Ifølge Jesper Helsøe er den kritik forfejlet, da uddannelse af afghanerne ikke kunne ske uden pres på Taleban.

»Man går ikke ind et sted og starter med at uddanne. Man skaber forudsætningerne for, at man kan uddanne. Det indebar blandt andet, at man bekæmpede Taleban, så afghanerne følte, de havde en opgave, de kunne magte,« siger han.

Spørgsmål: Du er altså ikke enig i, at man begik en fejl dengang?

»Overhovedet ikke. Det må du gerne sætte op med så store bogstaver som overhovedet muligt,« siger Jesper Helsøe.

Den tidligere forsvarschef mener, at Zenia Stampe rammer de danske soldater med sine udtalelser, ligesom han peger på, at hendes parti sammen med et bredt flertal i Folketinget selv var med til at sende de danske soldater ud.

»Nu må folketingspolitikere gerne udtale sig, som de har lyst til, men de skal også bare lige vide, hvad de udtaler sig om. De Radikale har været med til at sende danske soldater af sted på en opgave i Afghanistan, så skal man passe på, at man ikke kommer til at svine sin egen rede til,« siger han.

Jesper Helsøe understreger, at det naturligvis er vigtigt at reflektere over de indsatser, som landets soldater deltager i, men det er svært at sammenligne de forskellige missioner.

»Der er altid behov for at tage en debat om det, man gjorde. Man skal bare huske på, at fremtidige konflikter bygger på erfaringerne fra dem, man har været igennem. Og der er ikke to konflikter, der er ens. Så selv om man får erfaringer ud af det her, kan det være, at forudsætningerne for den næste operation er helt anderledes,« siger han.

 

Dagens Gossip