Tidligere PET-chef: Angreb ligner hævn for tegninger

Skrevet af admin

07/01/2015

Mest læste i dag

Terrorangrebet på det franske magasin Charlie Hebdo ligner et anslag fra ekstremister som hævn for, at bladet har bragt satiretegninger af profeten Muhammed.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen om angrebets motiv.

- Karikaturtegningerne ligger lige til højrefoden. Nu er jeg jo gammel efterforsker, så jeg skal ikke lægge mig fast på en bestemt linje, men det er et spor, man er nødt til at undersøge, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Hvis man skal følge den umiddelbare følelse, så er det islamistisk og terrorbaseret, medmindre der er noget i bladets redaktionelle linje, som har påkaldt opmærksomhed hos andre.

Han kalder magasinets offentliggørelse af Muhammedtegninger i 2006, herunder to fra Jyllands-Posten, som det mest sandsynlige motiv, og magasinet har tidligere været udsat for et brandattentat på grund af dette.

Dengang kom ingen til, men foreløbig er 12 bekræftet dræbt i angrebet onsdag, som overrasker Hans Jørgen Bonnichsen.

- Jeg kan ikke se noget, der spiller ind i forhold til timingen, og det er netop det uhyggelige ved det, siger han og uddyber:

- Måske har man netop valgt et tidspunkt, hvor truslen ikke er så aktuel, og hvor sikkerheden er dalende, uden at jeg ved det. Med tiden bliver sikkerheden en daglig rutine, som man måske svigter.

Den tidligere PET-chef er ikke i tvivl om, at den danske efterretningstjeneste er i tæt kontakt med sine franske kolleger.

- Der er ingen tvivl om, at man er i tæt kontakt med de franske sikkerhedsmyndigheder, for at finde ud af, om det har nogen forbindelse til Muhammed-tegningerne, og om der er grund til, at man skal opgradere sikkerheden om eksempelvis Politikens Hus, siger han.

Hans Jørgensen Bonnichsen vurderer dog, at der allerede er et højt sikkerhedsniveau omkring de potentielle terrormål i Danmark.

- PET samarbejder med Politikens Hus, og der er ikke kommet en trusselsvurdering siden tegningerne, som ikke har nævnt, at de fortsat eksisterer i den kollektive hukommelse hos ekstremisterne i islamistiske kredse, siger han og tilføjer:

- Man har i aller højeste grad opgraderet sikkerheden i Politikens Hus og i Viby (hvor Jyllands-Posten har hovedkvarter, red).

- Der er både indre og ydre sikkerhed, og der er adgangskontrol, som gerne skulle være et bolværk, så man ikke kan vade ind med en Kalasjnikov i hånden. Vi har set PET afværge et angreb, hvor nogen var på vej ind i Politikens hus på samme måde, som det vi har set i dag.

/ritzau/