Tidligere PET-chef: Politiet slår jernring om København

Skrevet af admin

14/02/2015

Dagens topnyheder

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), forklarer, at politiet holder øje med alle omfartsveje omkring København i forsøget på at fange gerningsmændene til et skyderi ved et debatmøde på Østerbro.

- Først og fremmest er politiet i gang med en politiaktion med fokus på spærreplaner.

- Politiet placerer poster rundt omkring centrale steder, hvor man formoder, at flugtvejene vil være, og man håber derved at kunne identificere en mistænkelig bil og få uskadeliggjort gerningsmændene, siger Bonnichsen.

- Det handler om at forhindre, at gerningsmændene flygter og eventuelt forlader landet. Alle omfartsveje rundt omkring København kigger politiet på. Der lægges forskellige ringe rundt omkring København. Det er meget omfattende, siger Bonnichsen.

Politiet betragter skyderiet i København som et attentatforsøg på den svenske kunstner Lars Vilks, der var til stede ved debatmødet med titlen "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed".

Vilks er kendt for sin Muhammedtegning, men han er uskadt. Den franske ambassadør, som også deltog ved debatmødet, er ligeledes uskadt.

Til gengæld er en mand blevet dræbt, mens tre politibetjente er blevet såret af skud, har politiet bekræftet.

Bonnichsen forklarer, at det er uhyre vigtigt at få spærret flugtvejene godt af, så situationen ikke eskalerer yderligere.

- Det er meget vigtigt med disse spærreplaner, så det ikke ender som i Paris for nylig med gidseldramaer og det hele.

- Politiet er inde i en intensiv fase nu, siger han med henvisning til terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo i sidste måned.

Den tidligere PET-chef vurderer desuden, at PET vil afhøre personer, som kunne sympatisere med gerningsmændene.

- PET graver i sit materiale for at finde ud af, om det her passer ind i noget andet. Kan det give nye spor? Kan det være med til at identificere gerningsmændene? Det er oplagt at gøre i denne sag, siger han.

Politiet har efterlyst og fundet en bil - en mørk VW Polo - som gerningsmændene flygtede i.

Attentatforsøget fandt sted lidt før klokken 16 lørdag. Der var bevæbnede betjente til stede før arrangementet.

/ritzau/