Tidligere PET-chef: Svært for dansk turist at komme af terrorliste

»Det er ekstremt svært at komme af sådan en liste. Et karakteristisk eksempel er Nelson Mandela (tidligere præsident i Sydafrika, red.), der er tidligere medlem af ANC (African National Congres, red.), som i tidernes morgen blev betragtet som en terrororganisation. Mandela stod på den såkaldte No Fly-liste, indtil daværende udenrigsminister Condoleezza Rice i 2008 måtte ind og intervenere og få ham fjernet,« fortæller Hans Jørgen Bonnichsen.

Der står omkring 875.000 personer på USAs Terrorist Watchlist, der ifølge FBIs hjemmeside er en database med oplysninger, »som kan identificere dem med kendskab til, eller som mistænkes for at være involveret i terroraktiviteter«.

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen skal der ikke meget til, før man risikerer at havne på enten Terrorist Watchlist eller No Fly-listen. Har man på et tidspunkt været i forbindelse med en person, som har været overvåget PET, er det nok.

Den 24-årige dansker, Tobias Linde Schanz, som blev nægtet adgang til USA, har en ren straffeattest og siger, at han aldrig har været politisk aktiv. Han er angiveligt kommet på listen, fordi hans mobilnummer, som han skrev på den digitale ansøgning til de amerikanske myndigheder, tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for.

Nummerets tidligere ejermand er ifølge Politiken en person med udenlandsk baggrund, der kender flere terrorrelaterede personer fra Danmark, og som flere gange har været afhørt af PET.

Hans Jørgen Bonnichsen forklarer, at der kan være flere måder, hvorpå amerikanerne er blevet opmærksomme på telefonnummeret.

»Når National Security Agency (NSA) kaster deres øjne og ører ud, har de mulighed for at opfange samtaler. Det kan være, at NSA har opfanget nummeret og konstateret, at der foregår noget mistænkeligt i forhold til terror uden at videregive informationerne til PET,« siger han og tilføjer:

»Det kan også være, at NSA har opfanget nogle samtaler og derefter har udvekslet informationerne med PET og bedt dem om at være opmærksomme på nummeret. Til sidst kan det også være PET, som i forbindelse med efterforskningen af personen, som tidligere har ejet nummeret, efter gældende dansk lovgivning har leveret informationerne til de amerikanske myndigheder.«

Hans Jørgen Bonnichsen understreger, at når blot de givne regler er opfyldt, er der intet i vejen for, at de danske og amerikanske myndigheder udveksler informationer med formålet at modvirke og forhindre terror.

Ifølge Politiken beder justitsminister Morten Bødskov (S) nu PET om at undersøge, om der er blevet begået en fejl, da de amerikanske myndigheder afviste den 24-årige dansker.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip