Til alle curlingforældre: Stop med at køre jeres børn i skole

I forgårs fortalte dagens.dk om en mor fra Ishøj, der overtrådte alle færdselsregler, da hun kørte sin søn i skole og var til fare for alt og alle. Men i virkeligheden gjorde moren sig selv en bjørnetjeneste, for det bedste er at lære dine børn selv at gå eller cykle i skole.

Det fortæller Rådet for Sikker Trafik i en ny guide.

- Som forældre skal man finde den sikreste skolevej. Det er ikke altid den korteste, men det er den, hvor man undgår store lyskryds og måske finder stier i stedet for, siger Petrea Overgaard Busck, der er konsulent i Rådet for Sikker Trafik, til dagens.dk.

Og så er det er enormt vigtigt at træne skolevejen med børnene en masse gange, uddyber hun.

- Det er den eneste måde, børnene kan lære at blive trygge i trafikken. Men man skal være tålmodig og ikke blive sur, når man træner med dem, fortæller Petrea Overgaard Busck.

Hun fortæller også, at man skal huske at træde tilbage og lade sit barn gå eller cykle til skolen, når man mærker, de er trygge ved ruten.

- Nogle forældre er alt for pylrede, men det er faktisk forståeligt, for når det går galt, går det oftest virkelig galt i trafikken. Alle statistikker viser dog, det først er når børnene bliver 15 år, at de er repræsenteret i ulykkesstatistikkerne. Derfor skal man altså turde at give børnene lov i trafikken, fortæller Petrea Overgaard Busck til dagens.dk.

Her kan du se nogle generelle guidelines og råd til, hvad børn kan, og hvornår børn kan klare forskellige trafiksituationer. De er alle lavet af Rådet for Sikker Trafik.

3 til 4-årige
▪ Børn kan lære simple gå-regler, men bliver let distraheret og reagerer impulsivt, hvis noget fanger deres opmærksomhed. Hold derfor i hånd og lad barnet gå inderst på fortorvet - altså længst væk fra trafikken.

4 til 5-årige
▪ Begynd cykeltræning, hvor der ingen trafik er.
▪ Det er for tidligt at lade børn færdes alene i trafikken - både til fods og på cykel.
▪ De kan endnu ikke vurdere en farlig situation.

5 til 7-årige
▪ Børn kan holde fokus på trafikken i kort tid ad gangen og gå alene på stille veje.
▪ De fleste kan vurdere en åbenlys fare og nogle kan krydse veje med god oversigt. Vejkryds er stadig svære at overskue.
▪ Begynd med cykelture på let trafikerede veje, hvis barnet kan cykle uden at slingre og er sikker på bremsen.

6 til 7-årige
▪ Børn kan gå alene til skole på sikre skoleveje.
▪ Børn skal ifølge loven være seks år, før de må cykle alene i trafikken. Det er dog stadig svært for dem at vurdere afstand og hastighed, så de bør følges med en voksen, hvis de cykler i skole.

8 til 10-årige
▪ De fleste er nu i stand til at vurdere, hvordan trafikken udvikler sig, og kan gå alene i skole.
▪ De kan også tage bybus, S-tog ellers lignende, hvis turen er relativt enkel.
▪ Er skolevejen velkendt og sikker med kun lidt og langsomt kørende trafik, kan mange cykle alene i skole.

10 til 12-årige
▪ I denne alder kan de fleste børn klare en mere udfordrende skolevej alene på cykel eller benytte offentlige transportmidler, der kræver skift etc.

12 år
▪ Nu kan børn, der har fået træning og erfaringer, overskue trafikken næsten som voksne og er dermed klar til at færdes alene.
▪ Er de uerfarne på cykel, skal de trænes på samme måde som mindre børn.

 

Dagens Gossip