Tilbageholdt partner til Snowden-journalist varsler retssag

Kæresten, David Miranda, var på vej fra Berlin hjem til Rio de Janeiro, men blev under en mellemlanding i London trukket til side af sikkerhedsfolk og holdt tilbage,

Her blev han afhørt om de historier, som Glenn Greenwald og andre journalister på The Guardian havde skrevet om NSAs overvågning. Tilbageholdelsen skete under henvisning til de britiske terrorlove, og samtidig konfiskerede politiet David Mirandas elektroniske udstyr, computer, mobiltelefon, kamera, USB-stik og spillekonsoller.

Efter de ni timer blev han løsladt uden sigtelse, men sagen slutter ikke her.

»David Miranda vil tage juridiske skridt med hensyn til sit udstyr og med hensyn til den måde, som han blev behandlet på. Han vil have sit udstyr tilbage, og han vil ikke have det kopieret,« siger The Guardians redaktør, Alan Rusbridger, AFP.

David Mirandas advokater skriver ifølge The Guardian blandt andet i sagsanlægget:

»Vi er alvorligt bekymrede over anvendelsen af denne drakoniske magt overfor vores klient i ni timer og over, hvad der synes at være yderst tvivlsomme motiver, som vi vil bede retten tage stilling til.«

Men The Guardian har også fået de britiske sikkerhedsmyndigheders kærlighed at føle.

Efter flere opringninger, hvor redaktør Alan Rusbridger i røret fik beskeden: »I har haft jeres sjov, nu vil vi have vores ting tilbage«, fik avisen besøg af to »sikkerhedseksperter« fra den britiske regerings kommunikationshovedkvarter. Agenterne insisterede derefter på, at en computer med dokumenter fra Snowden blev destrueret, og under overværelse af de to agenter blev computeren derefter slået til metalspåner i bladhusets kælder, skriver Alan Rusbridger på The Guardians hjemmeside.

Men som redaktøren også bemærker, virkede det som om, at den britiske regerings forlængede arme ikke fattede »noget som helst af den digitale tidsalder«:

»Vi vil fortsætte med tålmodigt og smertefuldt at rapportere om Snowdens dokumenter, vi vil bare ikke gøre det fra London,« skriver Alan Rusbridger og fortsætter:

»Konfiskeringen af Mirandas computer, telefon, harddisks og kamera vil på samme måde ikke have nogen effekt på Glenn Greenwalds arbejde.«

Samtidig advarer The Guardians redaktør også på avisens hjemmeside om, at Snowden-sagen har sat pressefriheden i Storbritannien under pres.

 

Dagens Gossip