Tiltaltes udeblivelser koster os kassen

Dommerne er klar. Advokaterne er klar. Eventuelle vidner og tolke er klar. Men den tiltalte - retssagens hovedperson - glimter ved sit fravær.

Det sker ifølge en beregning fra Domstolsstyrelsen i hundredvis af tilfælde hvert år, og udeblivelserne koster staten millioner af kroner.

Ifølge opgørelsen, som er foretaget ud fra stikprøver fra 12 byretter og en landsret gennem tre måneder, udebliver de tiltalte i 5,5 procent af retssagerne.

Det svarer til mere end hver 20. sag.

Overført til landsplan, så svarer det ifølge Domstolsstyrelsen til, at tiltalte udebliver fra omkring 1100 domsmandssager.

"Det er styrelsens skøn, at domstolenes omkostninger ved udeblivelse cirka 1100 domsmandssager isoleret set kan opgøres til cirka 10-12 millioner kroner", anfører Domstolsstyrelsen, der dog understreger, at beregningen er behæftet "med nogen usikkerhed".

Beregningerne omfatter udelukkende domstolenes udgifter og indregner således ikke udgifter til eksempelvis forsvarsadvokater.

De 5,5 procents udeblivelser fra de tiltalte omfatter såvel lovlige som ulovlige undskyldninger.

Fratrækker man antallet af udeblivelser, hvor tiltalte havde lovligt forfald, og hvor der eksempelvis ikke forelå en lovlig forkyndelse, ender omfanget af regulært pjækkeri på en udeblivelsesprocent på 3,8.

Justitsminister Morten Bødskov peger i et svar til Folketingets Retsudvalg på, at et bredt flertal i Folketinget netop har besluttet, at tiltalte fremover kan få sms'er eller mails, der minder dem om at møde op i retten.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip