Tjek badevandet via din mobil

Op til den nye badesæson har Kolding Kommune og Kolding Spildevand fået udviklet et varslingssystem, så badegæster via smartphone eller computer selv kan tjekke den aktuelle badevandskvalitet på strandene og få en prognose for de kommende tre dage.

Badevandsudsigten viser også vejr, nedbør samt luft- og vandtemperatur ved de enkelte strande.

- Når der er risiko for, at der er for mange usunde og farlige bakterier i badevandet – e-coli og enterokokker - markeres det med et rødt flag i vores nye varslingssystem, fortæller biolog Ib Clausen fra Kolding Kommune.

Hurtigere vurdering af badevandet

Hidtil har kommunen tager prøver af badevandet ved alle strande med faste intervaller sommeren igennem. Det vil man fortsat gøre, da disse prøver bruges i Miljøstyrelsens årlige opgørelse over badevandskvaliteten ved danske strande og ved tildelingen af Blå Flag. Prøveresultaterne kan ses på kommunens hjemmeside.

- Problemet med de fysiske prøver er, at der går tre hverdage, før vi får resultatet, og i den mellemliggende tid kan vi risikere, at folk bader i forurenet vand. Her er det nye varslingssystem markant bedre, idet varslingerne er baseret på to timer gamle data, forklarer Ib Clausen og fortsætter:

- Samtidig får vi nu en prognose for de næste tre dage for alle strandene, og de varslinger kan vi bruge til i god tid at sætte advarselsskilte op ved de strande, hvor der eventuelt er risiko for dårligt badevand.

Målinger og computermodeller

Varslingen i det nye system sker på baggrund af automatiske målinger i kloaksystemet samt avancerede computermodeller, som vurderer vejr og strømforhold.

- Når vi fraråder badning, skyldes det næsten altid overløb fra vores kloakker i forbindelse med kraftigt regnskyl. De tilfælde fanger det nye system, som hver tiende minut tjekker vandstanden i vores kloakker, siger Ib Clausen.

Også til glæde for vinterbadere

Det nye varslingssystem vil køre året rundt. Det betyder, at også vinterbadere kan få glæde af badevandsudsigten udenfor den normale badesæson.

Varslingssystemet er udviklet af DHI - en selvejende, international rådgivnings- og forskningsorganisation. Systemet er allerede i brug ved en række andre danske strande, så det er et velafprøvet system, som Kolding Kommune og Kolding Spildevand har købt.

 

Dagens Gossip