Topledere drøfter Ukraine-krise i telefonmøde

Skrevet af admin

17/02/2015

Mest læste i dag

De politiske ledere fra Rusland, Ukraine og Tyskland er natten til tirsdag blevet enige om konkrete tiltag, der skal sikre observatører adgang til det østlige Ukraine, hvor en skrøbelig våbenhvile trådte i kraft sent lørdag aften.

Det siger en talsmand for den tyske forbundsregering efter et telefonmøde med deltagelse af Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Talsmanden undlader imidlertid at præcisere, nøjagtig hvilke tiltag der er tale om.

Udsendte fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europe (OSCE) har ikke været i stand at komme ind i byen Debaltseve, hvor der trods våbenhvilen er blevet meldt om voldsomme kampe mellem oprørere og ukrainske regeringsstyrker både søndag og mandag.

Ifølge nyhedsbureauet AFP understreger de tre ledere, at observatørerne skal kunne komme ind i området fra tirsdag. Separatisterne hævder imidlertid, at Debaltseve er "internt territorium", og at de rent moralsk derfor vil fortsætte med kampene i byen.

Ud over adgangen for observatører diskuterede lederne ifølge en tysk regeringstalsmand tilbagetrækningen af tunge våben fra det krigshærgede område.

- Tilbagetrækningen af tunge våben skulle blive indledt tirsdag som aftalt i Minsk, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det vil i så fald være i overensstemmelse med den våbenhvileaftale, der blev indgået i Minsk i Hviderusland i sidste uge efter maratonforhandlinger mellem Putin, Porosjenko, Merkel og den franske præsident, François Hollande.

Men det er fortsat uklart, om de prorussiske separatister vil leve op til Minsk-aftalen til trods for, at de selv accepterede den efter pres fra den russiske præsident i den hviderussiske hovedstad.

En talsmand for oprørerne siger ifølge Reuters, at de er "tvunget til at besvare ilden fra ukrainske styrker" og ikke "ensidigt" vil begynde at fjerne tunge våben som artilleri og kampvogne.

/ritzau/AFP