Topsocialdemokrat siger nej til Thorning-post

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal ikke regne med støtte fra lederen af den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet, hvis hun - som flere har gættet på - pønser på at afløse José Manuel Barroso som formand for EU-Kommissionen til næste år.

Thorning dumper på to af de væsentligste kriterier, hendes østrigske partifælle, østrigeren Hannes Swoboda, opstiller for sin yndlingskandidat:

Hun er statsminister. Og hun kommer fra et land uden euro.

- Jeg synes, det skal være en fra et euroland. Lad os være ærlige: Vi har brug for sammenhold i EU. Men vi er nødt til at styrke eurozonen som en magnet for eventuelt nye medlemmer.

- Hvordan kan vi overbevise lande som Danmark, Sverige og Storbritannien om at gå med, hvis eurozonen ikke fungerer?, siger Swoboda mandag til en lille gruppe journalister i Bruxelles.

Polens socialdemokratiske premierminister, Donald Tusk, kunne måske komme i betragtning, fordi Polen er på vej med i euroen. Men altså ikke Thorning.

- Jeg synes jo, Helle Thorning-Schmidt forsvarer euroen kraftigt. Hvilket er meget anderledes end for eksempel Cameron (den britiske premierminister, red.).

- Så det er næsten som at være et euroland. Men personligt synes jeg, vi skal have en fra et euroland, siger Swoboda.

Og Thorning dumper også af en anden grund.

- Det at være premierminister er for mig et negativt kriterium for at blive kommissionsformand. Premierministre tænker som andre premierministre. Det er ikke en god idé.

- Kommissionsformanden er jo allerede omgivet af 27-28 andre premierministre, så hvis han allerede tænker som dem, er det en katastrofe, siger Swoboda.

Den socialdemokratiske leder er dog fuld af lovord over for den danske statsminister.

- Jeg synes, Helle Thorning-Schmidt er en fantastisk kvinde og en fantastisk premierminister. Så selvfølgelig kan hun stille op. Det er da fint, hvis vi har to-tre kandidater, siger Swoboda.

Han mener dog, at EU-Parlamentets nuværende formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, allerede er partiets "uofficielle officielle kandidat og ivrig efter at få jobbet".

Swoboda regner med, at S&D officielt vælger sin kandidat om et års tid.

EU-Parlamentet fik med Lissabontraktaten mere magt til at være med til at vælge EU-Kommissionens formand, men det er endnu ikke helt klart, hvad det vil betyde, når udskiftningen kommer sidst i 2014.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip