Topsøe var en engageret verdensmand

21/05/2013 16:58

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Gennem sin post i bestyrelsen i selskabet Haldor Topsøe A/S har Jeppe Christiansen lært en utroligt dygtig og engageret person at kende. En herre som indgød respekt gennem sit engagement og gennem bredden i sit virke, som har gjort stort indtryk på bestyrelsesmedlemmet.

»Jeg har oplevet Haldor Topsøe som en helt usædvanlig dygtig erhvervsleder, og især to aspekter var helt specielle. Hans bredde og hans engagement,« siger Jeppe Christiansen og tilføjer:

»Han var med til at drøfte ATP-loven og var med, da man lavede lovgivningen omkring IFU. Så han har spillet en fantastisk rolle, ikke kun i sin egen virksomhed, men også i sin samtid. Jeg har ikke mødt nogen i min karriere, der havde den bredde samtidig med en sådan dygtighed.«

Haldor Topsøes indflydelse rækker vidt, langt ud over mødebordene og direktionsgangene. Haldor Topsøe er en virksomhed, man kender i stort set alle lande inden for erhvervslivet og energiområdet. Du kan rejse til Kina, du kan rejse til Brasilien, du kan rejse til USA - de kender firmaet, og de kender det som et enestående firma, siger Jeppe Christiansen.

Når Haldor Topsøe trådte ind i et lokale fyldte han nemlig rummet, han kunne straks se perspektiverne i det, der blev drøftet, og han kunne straks få øje på nye muligheder. Og samtidig med at han skabte og drev en stor virksomhed, var han også levende interesseret i samfundsforhold og samfundsøkonomi - en ikke ubetydelig interesse, som blandt andet udmundede i en bog, om hvordan Danmark skulle komme ud af krisen i 1970erne og 1980erne.

En taler af format

Og Jeppe Christiansen husker ikke bare Haldor Topsøe som en fantastisk leder, men også en fantastisk personlighed. Engang holdt han selv et erhvervsarrangement, hvor flere hundrede erhvervsledere deltog. Her rejste Haldor Topsøe sig op og holdt en levende og inspirerende tale i en alder af 96 år.

Og det er denne energi, der var så karakteristisk for manden, der selv var katalysator og drivkraft i virksomheden, og som også inspirerede andre virksomheder, blandt andet dem, som læste om ham i Kraks Blå Bog, hvor han har været i flere årtier.

»Haldor er i Kraks blå bøger fra starten af 1950erne. Det er 60 år siden. Jeg ved ikke, om man finder andre personer, der har været 60 år i Kraks Blå Bog. Nu er det ikke et mål i sig selv, men måske et udtryk for at han har været en erhvervsmand af format og har haft stor indflydelse i både 1950erne, 1960erne 1970erne, 1980erne, 1990erne og op til i dag« siger Jeppe Christiansen.

Selv på sine gamle dage var Haldor Topsøe aktiv, både som taler, som leder og som motivator. Han formåede at samle folk omkring sig, og hans medarbejdere og familie får en pæn del af æren for at firmaet Haldor Topsøe voksede sig stort og stærkt.

»Ofte fejrer vi musik- og sportsstjernes præstationer, men at skabe en virksomhed inden for det her felt - ikke alene - men sammen med familie og medarbejdere, det er en præstation, der ligger langt over de bedste sportspræstationer, hvis du spørger mig,« siger Jeppe Christiansen.

Haldor Topsøes indflydelse og interesse for verden omkring ham og hans store sans for retfærdighed, har præget virksomheden og Haldor Topsøes måde at drive forretning på. Han involverede sig og var ikke bange for ændringer - tværtimod søgte han forbedring og løsninger på problemer og kriser.

»Haldors indsats og engagement gennem livet kan give rigelig inspiration til, hvordan Danmark skal klare de mange udfordringer, vi har økonomisk og samfundsmæssigt.«