Tour de France: Ingen mormors søndagstur

Omkring kl. 16 i dag vil de forreste Tour de France-ryttere runde toppen af Alpe d’Huez for første gang. Og skal man tro italiensk tv, bliver det også sidste gang i år.

Ifølge vejrudsigten for området omkring Alpe d’Huez vil det på samme tidspunkt, som rytterne kører ind på bjerget, begynde at regne voldsomt. Derfor overvejer arrangørerne bag løbet, ASO, at sløjfe nedkørslen fra Alpe d’Huez og den anden opstigning mod mål på bjerget.

Bjarne Riis hørte rygtet om forkortelsen af etapen i går, og han er stærk modstander af det.

- Prøv at hør her. Rytterne har kørt ned ad farlige nedkørsler tusinder af gange. Så må de lære at trække bremsen. Det er cykelløb, vi er ude at køre. Det er jo ikke mormors søndagstur. De må bare køre cykelløb i stedet for at brokke sig, lød svadaen fra Bjarne Riis.Cykelryttere er ikke ukendt med at køre i regnvejr, men det er kombinationen med nedkørslerne fra Alpe d’Huez og efterfølgende fra Col da Sarenne, som allerede før Tour-starten fik kritik for at være livsfarlig, der får arrangørerne til at tvivle. Flere ryttere i feltet har krævet, at ruten skulle laves om, så nedkørslerne blev sløjet igen. Den kritik blev fejet af bordet, men det dårlige vejr kan ændre på det.

En af de største kritikere af farlige nedkørsler er Andy Schleck. Han har før beklaget sig over, at andre ryttere tager for store risici, når de kører ned. Han håber, at ASO vil forkorte dagens etape.

- Hvis forholdene er dårlige i morgen (i dag, red.), så bliver det virkelig tricky og farligt at køre ned. Ud fra et menneskeligt synspunkt vil det være en god ide at sløje den, siger han.

Han får opbakning af sin sportschef Kim Andersen, som kender både nedkørslen fra Alpe d’Huez og Col de Sarenne. Hvis det regner, er rytternes sikkerhed i fare, siger han.

- Jeg vil vove at påstå, det vil være svært at bremse i stenene, hvis de er våde. Men jeg tror, den er farlig nok, bare som den er i forvejen. Vi, der har set den, håber, at den bliver aflyst.Diskussionen om farlige nedkørsler fik ekstra tryk, da Chris Froome efter tirsdagens etape langede ud efter Alberto Contador, som ifølge Froome tog alt for store chancer på en nedkørsel, hvilket var tæt på at blive alvorligt for begge parter.

Froome håber, at Alpe d’Huez-etapen bliver forkortet, hvis vejrudsigten holder.

- Sikkerheden er det vigtigste, og det er i forvejen en farlig nedkørsel, så hvis det begynder at regne, håber jeg, at arrangørerne beslutter, at vi kun skal køre op én gang. Sikkerheden for rytterne kommer først, sagde Chris Froome på sit vinderpressemøde i går.

Alberto Contador er en god nedkører, og da han boede i Spanien, hoppede han altid op på cyklen, når der begyndte at regne, fordi han ville ud at træne nedkørsler på våde veje. Og når Contador tilsyneladende ikke kan slå Froome, når det går opad, så vil han og Riis forsøge at angribe, når det går nedad.

Derfor giver Riis heller ikke meget for Froomes kritik af Contadors farlige nedkørsel.

- Han må jo bare bremse, hvis det går for stærkt for ham, siger Riis.

Jakob Fuglsang er ligesom Alberto Contador god til at mestre nedkørslerne. Han håber ikke, at Alpe d’Huez-etapen bliver aflyst, men han kan godt forstå det, når Andy Schleck og Chris Froome opfordrer til at sætte sikkerheden først.

- Nogle gange synes jeg, at man tager risikoer for ingenting. Hvorfor er det, at vi skal køre med livet som indsats? Hvorfor kan vi ikke bare køre stille og roligt ned, for i sidste ende ændrer det ikke noget alligevel. Det er også op til os ryttere at sige til os selv, at vi ikke skal køre med hovedet under armen, siger danskeren, som dog godt kan se, hvorfor Contador og Riis håber på, at etapen bliver kørt som planlagt.

- Jeg kan godt forstå, at Alberto Contador vil forsøge alt det, han kan. Hvis ikke han kan sætte Froome opad, så kan det være, at han kan gøre det nedad. Det forsøgte han tirsdag, men der endte han selv med at ryge på røven.

Hvis dagens etape bliver forkortet og slutter efter første opstigning til Alpe d’Huez, skal rytterne kun ud på 122,5 km i stedet for 172,5 km. ASO havde ved BTs deadline ikke meldt noget officielt ud om etapen.

 

Dagens Gossip