Trafik: GPS-data kortlægger problemer

Dataloger fra Aalborg Universitet bruger dagsaktuelle målinger til at skabe et offentligt tilgængeligt trængselskort på nettet, som kan hjælpe den enkelte bilist og gøre samfundsdebatten om trængselsproblemer mere kvalificeret.

- Der findes en fantastisk masse data, som ikke tidligere er blevet brugt til noget. Vi er gode til at håndtere data, og det har vi udnyttet til at lave en model, som er tæt på den virkelighed, trafikanterne møder ude på vejene, siger lektor Kristian Torp fra Center for Data-intensive Systemer (Daisy) på Aalborg Universitet.

Han og kollegerne har arbejdet sammen med driftsselskabet FlexDanmark om løsningen, som er støttet af EU og Region Nordjylland.

Onlineversionen af trængselskortet er baseret på anerkendte definitioner af myldretid.

Definitionerne kan i sig selv være afgørende for, om et givet sted på landkortet skal markeres som et punkt, hvor der er tilbagevendende problemer med trængsel.

- Vi ved, at mange af de større provinsbyer gerne vil have lavet registreringer af, om de har problemer med trængsel på deres indfaldsveje. Nu kan de danne sig et overblik, og vores håb er, at det her værktøj kan bruges af både borgere og politikere, som mener at det er svært at komme til og fra arbejde i deres område, slutter Kristian Torp.

 

Dagens Gossip