Trafiksikkerhed: Børn skal se ud ad bagruden

Selvom børnene gerne vil følge med ud af forruden, når de sidder med i bilen, anbefaler eksperter, at børn under fire år skal vende bagud længst muligt.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, HVU, der har undersøgt 23 ulykker med børn i bilen.

- Der indgår ulykker, hvor bagudvendt udstyr ville have reduceret skaderne for barnet, står der i rapporten.

Ofte sker de voldsomste ulykker frontalt, og andre undersøgelser viser også, at barnet er bedst sikret, hvis det vender bagud.

Samtidig vil udstyr med side- og hovedstøtte også forbedre sikkerheden for børn i enkelte ulykker, konkluderer rapporten.

- Børnene har typisk siddet på en selepude uden ryglæn med side- og hovedstøtte og været spændt fast med bilens trepunktssele, skriver kommissionen.

- En selepude kan med fordel være udstyret med ryglæn, som giver støtte til barnets hoved og krop ved en kollision.

Havarikommissionen anbefaler, at Trafikstyrelsen overvejer et krav om, at sikkerhedsudstyr til børn altid bruger de såkaldte Isofix-beslag.

Isofix består af to kraftige stålbøjler, der er fæstnet i selve bilens karosseri. Derfor giver Isofix en nem og sikker montering af børneudstyret.

- Den nye undersøgelse giver værdifuld viden om, hvordan man bedst muligt sikrer børn mod at komme til skade i trafikulykker. Den er et væsentligt bidrag til et emne, der ligger os alle på sinde, siger transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

HVU anbefaler også, at danskerne skal informeres bedre om brugen af bagudvendt udstyr. For eksempel ved at Rådet for Sikker Trafik sætter ekstra fokus på, at børn sidder længst muligt i bagudvendt udstyr.

 

Dagens Gossip