Tre hårde stød sender Grækenlands regering i knæ

Skrevet af admin

05/02/2015

Dagens topnyheder

Torsdag var ikke nogen rar dage for Grækenlands nye regering at vågne op til.

Den Europæiske Centralbank (ECB) meddelte, at den smækker kassen i over for Grækenland, og da børsen åbnede i Athen, faldt markedet med ni procent.

Det forplantede sig til de øvrige dele af Europa, hvor der også var fald på aktier.

Det tredje hårde stød kom, da rentesatsen på græske statsobligationer tikkede frem. Den er i løbet af natten steget til 10 procent og et godt stykke over, hvad Grækenland kan holde til, hvis der skal være håb om økonomisk genopretning i det dybt forgældede land.

Premierminister Alexis Tsipras og finansminister Yanis Varoufakis har i denne uge været på rundrejse til flere europæiske lande, EU og ECB for at genforhandle betingelserne for de gigantiske økonomiske redningspakker, som EU, ECB og Den Internationale Valutafond har stillet til rådighed.

Den græske regering vil slække sparepolitikken og ønsker økonomisk råderum til at kunne fremme økonomisk vækst.

Men da finansminister Varoufakis onsdag aften besøgte ECB, blev der ikke givet ved dørene.

ECB meddelte, at banken fra 11. februar ikke længere vil acceptere græske statsobligationer som sikkerhedsstillelse. Det har banken ellers tidligere gjort.

Det betyder, at det fra 11. februar er op til Grækenlands egen centralbank at skaffe likviditet til landets banker.

Samtidig bliver risikoen ved en eventuel græsk bankerot fjernet fra eurozonelandene og flyttet over på Grækenland selv.

Senere torsdag skal Varoufakis mødes med den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, og her skal han ikke vente megen sympati. Den tyske regering er indstillet på, at græskerne skal leve op til de eksisterende aftaler og ikke begyndte at gøre sig forestillinger om flere lempelser.

/ritzau/dpa