Trist udvikling: Danskerne svigter i stigende grad katte

10/10/2013 08:18

Elo Christoffersen

Nyheder
Hvert efterår lyder meldingen fra Dyrenes Beskyttelses internater, at de har fuldt belagt på kattepladserne, og i år er ingen undtagelse. Tværtimod. Video: Nuttet kat har over en halv million fans på nettet Dyrenes Beskyttelses internater har nemlig aldrig før 1. oktober haft så mange hjemløse og svigtede katte, som de har nu. - Det er jo desværre et stort problem, og vi ser tydeligt en tendens her. Hvert år får vi flere og flere efterladte og svigtede dyr ind. I år har vi 1. oktober aldrig før haft så mange katte på internaterne, som vi har nu, nemlig 1.111 katte og killinger, fortæller internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, dyrlæge Lotte Brink, i en pressemeddelelse. Mange forskellige skæbner De mange katte og killinger på internaterne kommer med hver deres historie. Killingerne er resultatet af, at katte-ejere lader deres kat gå udenfor uden at være neutraliseret. Faktisk kan en hankat, der ikke er kastreret, på en sommer blive til flere hundrede killinger. Killinger, som i mange tilfælde er uønskede, eller som ikke bliver opdaget. Se videoen: Tv-vært brød sammen i latter i interview med gnaven kat Smider katte ud som affald Mange katte, både voksne og killinger, bliver direkte smidt ud af deres ejere. - Vi får desværre mange katte ind, hvor deres ejer simpelthen har smidt dem ud. Det er katte, der bliver efterladt i kasser foran internaterne, katte, der bliver efterladt i poser og tasker ved eksempelvis rastepladser, men vi har også haft nogle rigtig grumme sager, hvor kattene er blevet efterladt til at dø, eksempelvis i lukkede plasticposer eller lukkede kasser på meget øde steder, siger dyrlæge Rikke Christensen-Lee, der er internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde. Sjove billeder: Det er kun katte, som kan sove sådan her Ejeren må leve op til ansvar - Det er jo en utrolig trist tendens. Og hvis udviklingen fortsætter, og det ser det ud til, så er jeg overbevist om, at vi når over 1.200 katte inden jul. Det er simpelthen hjerteskærende, og som internatleder bliver jeg vred over at se, at katteejeren i den grad svigter kattene. Hvis den her udvikling skal stoppe, så skal katteejere tage ansvar for deres dyr, siger Rikke Christensen-Lee og forklarer, hvad der skal til for at bremse udviklingen: Se videoen: Mirakel-killing overlever 1600 kilometer i bilmotor - Hvis man er en ansvarlig katteejer, der har en udekat eller en kat, der bare nogle gange går frit udenfor, så skal katten neutraliseres. Og hvis man har en kat, der får killinger, så er killingerne også ens ansvar. Man kan ikke bare vælge dem fra og overlade dem til uvisse skæbner. Hvis man ikke vil påtage sig det ansvar, så skal man lade være med at have kat.

Mest læste i dag

Hvert efterår lyder meldingen fra Dyrenes Beskyttelses internater, at de har fuldt belagt på kattepladserne, og i år er ingen undtagelse. Tværtimod.

Video: Nuttet kat har over en halv million fans på nettet

Dyrenes Beskyttelses internater har nemlig aldrig før 1. oktober haft så mange hjemløse og svigtede katte, som de har nu.

- Det er jo desværre et stort problem, og vi ser tydeligt en tendens her. Hvert år får vi flere og flere efterladte og svigtede dyr ind. I år har vi 1. oktober aldrig før haft så mange katte på internaterne, som vi har nu, nemlig 1.111 katte og killinger, fortæller internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, dyrlæge Lotte Brink, i en pressemeddelelse.

Mange forskellige skæbner

De mange katte og killinger på internaterne kommer med hver deres historie. Killingerne er resultatet af, at katte-ejere lader deres kat gå udenfor uden at være neutraliseret. Faktisk kan en hankat, der ikke er kastreret, på en sommer blive til flere hundrede killinger. Killinger, som i mange tilfælde er uønskede, eller som ikke bliver opdaget.

Se videoen: Tv-vært brød sammen i latter i interview med gnaven kat

Smider katte ud som affald

Mange katte, både voksne og killinger, bliver direkte smidt ud af deres ejere.

- Vi får desværre mange katte ind, hvor deres ejer simpelthen har smidt dem ud. Det er katte, der bliver efterladt i kasser foran internaterne, katte, der bliver efterladt i poser og tasker ved eksempelvis rastepladser, men vi har også haft nogle rigtig grumme sager, hvor kattene er blevet efterladt til at dø, eksempelvis i lukkede plasticposer eller lukkede kasser på meget øde steder, siger dyrlæge Rikke Christensen-Lee, der er internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde.

Sjove billeder: Det er kun katte, som kan sove sådan her

Ejeren må leve op til ansvar

- Det er jo en utrolig trist tendens. Og hvis udviklingen fortsætter, og det ser det ud til, så er jeg overbevist om, at vi når over 1.200 katte inden jul. Det er simpelthen hjerteskærende, og som internatleder bliver jeg vred over at se, at katteejeren i den grad svigter kattene. Hvis den her udvikling skal stoppe, så skal katteejere tage ansvar for deres dyr, siger Rikke Christensen-Lee og forklarer, hvad der skal til for at bremse udviklingen:

Se videoen: Mirakel-killing overlever 1600 kilometer i bilmotor

- Hvis man er en ansvarlig katteejer, der har en udekat eller en kat, der bare nogle gange går frit udenfor, så skal katten neutraliseres. Og hvis man har en kat, der får killinger, så er killingerne også ens ansvar. Man kan ikke bare vælge dem fra og overlade dem til uvisse skæbner. Hvis man ikke vil påtage sig det ansvar, så skal man lade være med at have kat.