Trods antiterrorpakke: Thorning varsler flere tiltag

Skrevet af admin

19/02/2015

Dagens topnyheder

- Jeg tror desværre aldrig, vi bliver færdige, for truslen ændrer sig hele tiden.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved fremlæggelsen af regeringens antiterrorpakke "Et stærkt værn mod terror – 12 nye tiltag mod terror".

Dermed varsler hun, at regeringen langt fra er færdig med at skærpe indsatsen mod terror, selvom man torsdag lægger op til at styrke indsatsen mod terror med 970 millioner kroner over de kommende fire år.

- På baggrund af weekendens angreb i København vil der være evaluering, og det kan betyde, at vi fra politisk hold skal gøre mere, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dykker man ned i planen, åbner regeringen for flere tiltag. Blandt andet en bedre brug af eksisterende overvågningskameraer:

- Hvis opsamlingen viser, at der er behov for yderligere politiske tiltag, vil regeringen tage initiativ dertil. Det kan for eksempel være registrering af overvågningskameraer, hedder det i planen.

Netop spørgsmålet om overvågningskameraer har været rejst efter terrorangrebet i København, hvor det kom frem, at politiet måtte bruge tid på at sende patruljevogne ud, for at finde ud af hvor der var opsat kameraer på gerningsmandens flugtvej.

Regeringen vil samtidig nedsætte et udvalg, som skal se på den samlede terrorindsats på længere sigt.

- Vi ønsker at bevare et Danmark, hvor borgerne har stor frihed, og hvor retssikkerheden vægtes højt. Vi må ikke lade os kue til at forrykke den balance, som, vi synes, er rigtig, hedder det i planen.

Udvalget skal blandt andet vurdere, om den eksisterende indsats "samlet set fortsat udgør et tilstrækkeligt effektivt og robust værn mod terror, eller om der er behov for andre eller nye elementer i den eksisterende terrorbekæmpelse".

Både de borgerlige partier og regeringens egne støttepartier kritiserer torsdag regeringens plan for primært at være rettet mod erfaringerne fra terrorangrebet i Paris. Derfor mangler der en række initiativer, mener både Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

De borgerlige partier peger blandt andet på mere udstyr til politiet, mens SF og EL ønsker et kritisk blik på Hjemmeværnets praksis med at lade folk opbevare automatvåben i hjemmet.

Det er kommet frem, at gerningsmanden skød og dræbte to mænd i terrorangrebet i København med et gevær af typen M95, der blev stjålet ved et hjemmerøveri i begyndelsen af 2013.

/ritzau/